Blogs - pàgines - vincles

divendres, 23 de juny del 2017

Església de Sant Briç de Tapis
terme municipal de Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
http://joandalmaujuscafresa.blogspot.com.es/

Informació i descripció a:
que diu:
Èpoques: segles X / XVII-XVIII
Esglèsia de planta rectangular d'una sola nau amb coberta a dues vessants i aparell de pedra sense treballar a excepció de les cantonades. Un campanar de cadireta de dos arcs de mig punt s'alça damunt el mur de ponent. Per altra banda l'única porta d'accés es troba en el mur de migdia, és allindada i l'element més remarcable el constitueix la ferramenta romànica que decora les batents de fusta. Tot i que a l'exterior cap element palesa una separació entre la nau i el presbiteri, a l'interior un arc ultrapassat de dovelles estretes i llargues, sostingut per pilastres rectangulars, adossades. Un altre arc de ferradura, en funció d'arc toral, divideix la nau en dues crugies. La forma ultrapassada també fou emprada a la volta que cobreix l'edifici, tota ella coberta de calç a l'igual que la resta de l'interior. 

Notícies històriques:
Un document de l'any 1362 esmenta la parròquia de Sancti Brici de Tapis. A finals del segle XIV figura també en els nomenclators de la diòsesi "Ecclesia parrochialis sancti Bricci de Tapies. La seva dedicació a Sant Briç resulta indicativa del culte que St. Martí ja rebia durant l'època romànica.Recordem aquí que St. Briç fou el bisbe que succeí al sant cavaller francés en la seu de Tours.
Les capelles laterals i la sagristia s'afegiren a la construcció entre els segles XVII-XVIII.

Altres enllaços amb informació i descripció:
que diu:
S'esmenta en un document per primera vegada l'any 954, quan el comte Guifré de Besalú la va cedir al Monestir de Sant Pere de Camprodon.
No està clara l'estructura original del temple. Algunes fonts afirmen que el avui és la capçalera, originàriament va ser la nau i l'absis pre-romànic va desaparèixer. Fins el moment no s'han fet els estudis suficients que permetin confirmar o desmentir aquesta teoria.
El temple actual té planta rectangular, amb una sola nau de petites dimensions. La capçalera està coberta amb una volta de canó, curiosament molt més alta que la de la nau, també de canó. Aquest fet dóna un argument més als defensors de la teoria abans comentada. Dos arcs torals, lleugerament irregulars i adovellats , ajuden a sustentar la volta de la nau.
Dues finestres il.luminen el temple: una al mur oest i l'altre a l'est. La dels costat de ponent sembla que inicialment era d'un sol biax i posteriorment es va modificar. També sembla de factura tardana la que hi ha en la part alta de la capçalera. En canvi és molt més antiga la finestra, avui cegada, que podem veure en la part baixa de l'absis.
Corona el mur oest un campanar de cadireta de dos ulls i amb un petit arc entre tots dos. Va ser afegit amb posterioritat a la construcció de la nau.
La porta d'acés es troba en el mur sud. És de forma rectangular amb una llinda monolítica, possiblement és fruit d'una reforma. Malgrat tot, es conserva gran part de la forja romànica, a base de volutes cargolades.

que diu:
El lloc de Tapis (o Tàoies) és esmentat l'any 954 però la parròquia no surt documentada fins al 1362. L'edifici eclesial ha sofert nombroses modificacions al llarg del temps, que n'han desfigurat l'aspecte original. Les estructures romàniques que sobreviuen semblen d'època molt reculada, potser del segle X. És un església de nau única i capçalera recta. A l'interior hi ha dos arcs, un arc toral i un arc triomfal que dóna entrada al presbiteri, ambdós lleugerament ultrapassats. La porta és posterior a l'obra original i conserva la seva ferramenta, de tradició romànica. Entre els segles XVII i XVIII hi van ser afegides dues capelles i un terrabastall damunt la nau. També es va construir un campanar de cadireta de dos ulls.









Fotos publicades a:
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada