Blogs - pàgines - vincles

dilluns, 26 de juny del 2017

Església de Sant Esteve d'Avinyonet de Puigventós
l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç amb informació i descripció a:
que diu:
Llegia que el temple parroquial de Sant Esteve d'Avinyonet va ser construït en època romànica, segurament durant els segles XII-XIII. 
Posteriorment va ser reconstruït i fortificat al llarg del segle XV.
I modificat completament el segle XVIII, quan es va capgirar l'orientació de l'església i l'antiga portada va passar a ser capçalera. A aquesta darrera intervenció correspon la data del 1780 que hi ha en una de les obertures.

Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
L'església de Sant Esteve es troba situada al centre del poble. És un edifici de grans dimensions, d'una nau i planta rectangular. Conserva elements d'èpoques diverses, que corresponen principalment a dues etapes constructives (segles XII-XIII i segle XVIII), així com la fortificació del temple amb murs emmerletats i atalussats que indiquen la seva integració al castell veí. Els merlets, perfectament conservats, presenten els garfis dels mantellets Del període romànic és el frontis, convertit en capçalera des del segle XVIII, en canviar-se l'orientació del temple. L'antiga portalada es troba actualment tapiada i només se'n pot observar la forma de l'arc de mig punt de l'arc exterior. Al centre de la façana hi ha una finestra atrompetada d'arc de mig punt, i a la part superior un campanar de paret de dos pisos amb arcs de mig punt. La façana actual es troba situada a llevant i mostra el timpà corresponent a la portalada romànica encastada al mur, damunt la porta rectangular d'accés. L'interior és cobert amb volta de llunetes i decorat amb motllures. 

Notícies històriques:
El temple de Sant Esteve d'Avinyonet va ser construït en època romànica, segurament durant els segles XII-XIII. Posteriorment va ser reconstruït i fortificat al llarg del segle XV. I modificat completament el segle XVIII, quan es va capgirar l'orientació de l'església i l'antiga portada va passar a ser capçalera. A aquesta darrera intervenció correspon la data del 1780 que hi ha en una de les obertures.






Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
L'església parroquial de Sant Esteve és un edifici de difícil datació a causa de les diverses modificacions que ha anat tenint al llarg dels segles. El primer document que l'esmenta és de l'any 1176 i era possessió del monestir de Santa Maria de Vilabertran. El primitiu edifici romànic va ser refet i fortificat al segle XV i modificat al XVIII. En la refecció es va capgirar el sentit de la nau, situant el presbiteri a la banda de ponent, on hi havia l'antic frontis romànic.

L'edifici actual consta d'una nau rectangular coberta amb volta de llunetes. El campanar, de dos pisos, és situat a l'actual capçalera, l'antic frontis romànic, on encara s'hi pot veure, tapiada, l'antiga porta de mig punt i una finestra de doble esqueixada. Aquesta part de l'edifici podria ser dels segles XII-XIII. La resta de l'edifici és obra de la primera meitat del XV. Està coronat amb merlets que actualment es veuen coberts per una teulada moderna. Al segle XVIII s'hi va afegir una capella i la sagristia i es va refer la coberta. A la façana actual hi ha restes d'una creu que decorava el timpà romànic.










Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
L'església parroquial de Sant Esteve d'Avinyonet, amb elements de distinta cronologia, és actualment un edifici d'una nau, rectangular, de murs emmerletats i atalussats per tal com restà integrada en el veí castell. El temple romànic fou reconstruït al segle XV (època de la fortificació) i reformat al segle XVIII. Es capgirà l'orientació i el frontis, d'època romànica avançada és ara capçalera, coronat per una espadanya antiga de dos pisos. Sobre la porta del segle XVIII es col·locà el timpà de la portalada romànica que tenia una imatge de Jesucrist avui molt malmesa.



Altres enllaços amb informació:
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada