Blogs - pàgines - vincles

divendres, 23 de juny del 2017

Menhir de la Pedra Dreta - Roc d'en Rotllan
Maçanet de Cabrenys - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Informació i descripció a:
que diu:
Per accedir al jaciment, cal prendre la carretera GI-503 de Maçanet de Cabrenys a Tapís. Al punt quilomètric 12,6, passada la masia de can Pitxó, cal prendre el camí del mas Olivet, a l'esquerra. A 500 metres de la carretera, poc abans d'arribar al mas Olivet, trobem el jaciment a l'esquerra, en una petita esplanada. El jaciment és a l'esquerra d'un petit revolt de l'antic camí del Pas de les Llebres, al vessant oriental del massís de les Salines. Es troba en un terreny erm, pedregós, amb un entorn de bosc d'alzina surera i roures.

La Pedra Dreta és un menhir, citat per primera vegada per Joaquim Botet i Sisó, a l'any 1911. Poc després, Manuel Cazurro (1912) esmenta que el menhir es documenta des del segle XII. Anys més tard, Joan Solà (1978) l'inclou en un treball general sobre els menhirs de les comarques de Girona i Lluís Esteva (1979) el cita en el seu corpus sobre els monu­ments megalítics de l'Alt Empordà. Al cap d'uns anys, el Geseart el descriu en el cartell "Menhirs de l'Albera" de la sèrie L'Empordà a cop d'ull III, editat pel Centre Excursionista Empordanès (1987), i l'any següent en un llibre sobre el megalitisme de l'Alt Empordà (1988). Josep Tarrús i Júlia Chinchilla (1992) l'inclouen en un lli­bre sobre els monuments megalítics de les comarques de Girona i el mateix Josep Tarrús el torna a publicar al 2002. 

És un menhir molt popular, conegut també com a Roc d'en Rotllan i, com en altres casos, per la llegenda de la Pedra del Diable. La tradició explica que el diable havia fet un pacte amb una noia, que volia travessar el riu per anar a veure el seu amant. El pacte consistia en el fet que el diable es quedava l'ànima de la noia a canvi de cons­truir-li un pont sobre el riu de Ceret (el Tec) abans de la mit­janit. Per intervenció divina, davant el penediment de la noia, quan només faltava per col·locar-hi un bloc, un gall negre va cantar abans de la mitjanit i el diable va llençar aquesta darrera pedra des de l'aire a terra, on encara roman clavada.

Es tracta d'un menhir fet amb pedra de granit de la zona. Està orientat entre 270° oest i 90° est i mesura 2 m d'alçada per 0,7 m d'amplada i té un gruix d'entre 0,2 i 0,4 m. Els caires del menhir semblen repicats per acabar de donar-li la forma, i la cara sud té senyals de poliment artificial. Presenta una escotadura artificial, for­mada per repicat, en el terç superior del caire oest, que li dóna aspecte antropomorf o de "frare", com es diu popu­larment en altres casos similars (per exemple, el Roc del Frare d'Agullana). A la base, s'observen tres falques, ben cla­vades davant la cara nord, que permeten la seva implantació.

Sota l'escotadura, per la cara nord, hi ha una creu llati­na de 15 per 12 mm, i pel costat sud, una creu grega, de 10 per 10 mm, ambdues incises, amb traç fi i profund. Es tractaria, evidentment, de signes de cristianització d'època medieval o moderna.

Al seu entorn immediat no s'observen senyals de cap estructura prehistòrica que s'hi pogués relacionar. Per tant, es tracta d'un menhir aïllat.

Segons Josep Tarrús, el menhir de Pedra Dreta té una cronologia relativa prou àmplia, entre el neo­lític mitjà i el calcolític, és a dir, entre el IV i el III mil·lenni aC.
 

Altres enllaços amb informació i descripció:






Fotos publicadas a:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada