Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 2 de gener del 2018

FREIXE DE CAL CUNÍ GROS - Bordils

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
















Al panell d'informació hi diu:
Arbre protegit per l’ajuntament de Bordils.
Té un curt i gruixut tronc de 5,70 metres de volta i una capçada de 18 metres d’amplada per 17 d’alçada.Des de temps inmemorial es creu que els freixes tenen el poder de desviar els llamps.La fusta del freixe és resistent i per aquest motiu és molt preuada per fe reines d’ebenisteria, moles, portes, cabirons, bigues, esclops…..

Altre enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Aquest Fraxinus angustifolia té un curt i gruixut tronc amb 5,70 metres de volta i una capçada de 18 metres d’amplada per 17 d’alçada.
Des de temps immemorial, es creu que els freixes tenen el poder de desviar els llamps. Aquesta creença ha fet que en molts masos solitaris, tant els situats a la plana com els dels cims d’alguns turons, se’n plantessin per tal que en fer-se grossos protegissin les cases. 

Del freixe sempre se n’ha tret un gran profit. Les branques podades i deixades assecar amb feixos es donaven de menjar al bestiar –vaques, cabres, porcs, xais...- i els branquillons que havien desfullat els xais es donaven als conills perquè rosseguessin la pela. Un cop rossegada la pela, els branquillons es deixaven assecar per aprofitar-los per encendre el foc. 
La fusta de freixe és un bon combustible i crema força bé si es barreja amb altra llenya seca quan és una mica verda. Les perxes tendres també s’utilitzaven per fer estaques, bastons per caminar i vares per dur el bestiar a pasturar. 
La fusta del freixe és resistent i per aquest motiu és molt preuada per fer eines d'ebenisteria, moles, portes, cabirons, vigues, esclops, etc.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada