Blogs - pàgines - vincles

divendres, 16 de març del 2018

ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ
Castellar de la Selva - Quart - El Gironès

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



















Enllaç amb informació, descripció i fotos:
que diu:
Època: segle XVIII
Descripció:
Edifici d'una sola nau de tres trams amb volta de canó d'arestes i capelles laterals entre contraforts. L'absis semicircular té adossat el campanar de planta quadrada amb obertures d'arc de mig punt i coronat per un cimbori. La façana té portalada rectangular i un baix relleu que emmarca una fornícula amb la data de 1760. A la part alta hi ha un rosetó de vitralls. El parament és de pedra irregular i carreus ben escairats als angles. A l'interior els murs estan decorats amb frescos d'escàs interès artístic.
Part preromànica
L'antiga capella és adossada a la capçalera de l'actual temple. Consta d'una nau amb volta d'encanyissat, absis rectangular i, a la part de ponent, s'endevina un arc de ferradura. 


Notícies hisòriques:

El temple actual data del segle XVIII i s'edificà al costat d'una antiga capella preromànica de la que resten alguns vestigis. El lloc es troba documentat per primera vegada l'any 1279.




Altre enllaç amb informació, descripció i fotos:
que diu:
El lloc de Castellar de la Selva apareix documentat en escrits de finals del segle XIII, si bé no trobem constancia de l’església fins ben entrat el segle XIV. L’església actual data del segle XVIII.
Adossades al costat nord, encara es conserven les restes de l’edificació anterior. Malauradament l’estat d’abandonament en que es troben les estances adossades al temple en els darrers segles fa que no sigui recomanable acostar-s’hi. Fins i tot es va construir un restaurant adossat al mur nord, que actualmente està abandonat i amenaçant ruïna.
Era un edifici de planta rectangular, capçat a l’est per un absis rectangular. Els seus murs laterals foren reforçats per arcs formers, dels quals només es conserven els del mur nord, per poder aguantar el pes de la volta de canó. Originàriament  es va cubrir la nau amb un enbigat de fusta, mentre que l’absis tenia una volta de canó, de la que es conserva l’arrencada en el mur nord. Una finestra d’una sola esqueixada il·luminava l’absis des de l’est.



Altre enllaç amb informació, descripció i fotos:
que diu:
Església del segle XVIII; conserva vestigis romànics i algun del segle X d'un temple anterior. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó renaixentista pintada amb elements florístics; està capçada per un absis poligonal. Els seus murs són de paredat barrejats amb panys de maçoneria de material marronós amb grans carreus de pedra blanca a cantoneres. El frontis té un portal rectangular amb un marc de carreus de pedra blanca i pilastres d'escàs relleu adossades als muntants, un guardapols horitzontal i, al damunt, una fornícula reixada amb imatge; a mitja alçada hi figura una rosassa motllurada i atrompetada i el coronament és a base d'una cornisa angular amb curvatura còncava als extrems. La pica baptismal que tenia li va ser robada no fa pas massa. La campana també, però ha estat recuperada. Avui dia el temple queda molt isolat i sense celebracions, per això resulta accessible a les usurpacions.
Campanar coetani del temple. Té planta rectangular (4'80 x 4'30 m) i està coronat per una cornisa motllurada, un terrat amb merlets esglaonats als angles i, al seu damunt, un pavelló de planta vuitavada i grans obertures a cada costat. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara i té una motllura al seu dessota. Els seus murs són de maçoneria amb carreus de pedra blanca a cantoneres al primer cos, i de carreus ben escairats a la cel·la. Una estreta escala d'obra i de cargol, arrapada a una banda del mur, permet accedir a la cel·la.
Situació: adossat al mur de ponent fent angle al nord-oest de la capçalera orientada a tramuntana, tocant a l'absis.



Altres enllaços amb informació i descripció:




































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada