Blogs - pàgines - vincles

dilluns, 9 d’abril del 2018

ESGLÉSIA DE SANT JAUME i TORRE DE DEFENSA
Sant Pol de Mar - El Maresme

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa














Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XV-XVI
Descripció:
L'actual església parroquial de Sant Jaume, situada a l'extrem sud-oest del nucli urbà, fou construïda sobre una petita capella que hi havia al lloc, també sota l'advocació de Sant Jaume. A la zona oest del conjunt parroquial actual hi ha una característica torre de defensa del segle XV de planta circular, a redòs de la qual es va bastir posteriorment l'església. La torre es conserva en tota la seva alçada, i fa 10 m d'alçada i el mur fa un gruix de 2 m. Te porta dovellada d'arc de mig punt, i presenta vestigis d'elements defensius: espitlleres i troneres.
Va ser reaprofitada posteriorment com a campanar, afegint un cos quadrat a la part superior, amb les campanes a la part de dalt. A l'interior de l'església hi ha un petit tresor artístic format per una custòdia d'argent, una talla de la Mare de Déu del roser del segle XVII i un grup escultòric de La Pietat, de Juan Martínez Montañés (1568-1649), escultor barroc sevillà.
 
Juan Martínez Montañés
Notícies històriques:
Torre edificada al segle XV per ordre de Bertran d'Armendaris. L'església es va edificar posteriorment l'any 1590 en estil gòtic tardà.

Altre enllaç amb informació, descripció i fotos de l'església:

que diu:

Estil: gòtic
Descripció:
Edifici gòtic tardà construït a partir de 1590 sobre una capella anterior. Té planta rectangular capçada amb absis poligonal, amb contraforts i amb capelles laterals. El campanar s'alça damunt d'una torre de defensa del segle XV. Del presbiteri en destaca la pintura mural de J.M. Aragonès, amb escenes de la vida de sant Jaume. A l'interior de l'església es conserva un grup escultòric de Juan Martínez Montañés (segle XVII).





Altre enllaç amb informació, descripció i fotos de la torre de defensa:

que diu:

Torre de vigilància construïda al segle XV per ordre de Bertran d'Armendaris. És de planta rodona, lleugerament atalussada. Té una alçada de deu metres i un gruix de mur d'uns dos metres. Té una porta d'entrada de mig punt, adovellada, aixecada del terra uns tres metres. També s'observen troneres i espitlleres. A la fi del segle XVI s'hi va construir, adossada, l'església de Sant Jaume, que l'aprofita com a base del campanar.





Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Edificació d’estil gòtic tardà que data de l’any 1590, que es construí sobre una petita capella existent, que ja estava sota l’advocació de Sant Jaume i adossada a una torre de guaita del segle XVI que passà a fer – i encara fa – la funció de campanar. 
La construcció té planta rectangular i absis poligonal amb contraforts i capelles laterals i la torre del campanar és de planta circular i compta amb uns murs de més de 2 metres de grossor i 10 metres d’alçada. El porxo que cobreix l’entrada és posterior a l’edificació, fou afegit als anys 50.
A l’interior hi alberga uns custòdia d’argent, una talla de fusta de la Mare de Déu del Roser del segle XVII i el grup escultòric de La Pietat, obra del sevillà Juan Martínez Montañés, dels segles XVI – XVII.

Altre enllaç amb informació i descripció:

que a la pàgina 23 diu:

Època: segle XV-XVII
Estil: gòtic tardà sobre petita capella existent
Característiques:
Església parroquial de Sant Jaume, construïda el 1590 sobre una petita capella que ja hi havia al mateix indret. El campanar és una de les característiques torres de guaita del s.XVI, de planta circular, amb un cos quadrat afegit a la part superior. L’estucat de la torre ha estat restaurat recentment. L’església és de planta rectangular i absis poligonal, amb la porta adovellada d’arc de mig punt, i contraforts i capelles laterals. Els anys 50 es va afegir un porxo que cobreix l’entrada. A l’interior hi ha una custòdia d’argent i una talla de la Mare de Déu del Roser del s.XVII, entre d’altres.

Altre enllaç amb informació i fotos:
https://www.catalunyamedieval.es/torre-de-lesglesia-de-sant-jaume-sant-pol-de-mar-maresme/






























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada