Blogs - pàgines - vincles

divendres, 29 de maig del 2020

ESGLÉSIA DE SANT MEDIR - SANT MER i SANT CELDONI
ROMANYÀ D'EMPORDÀ - PONTÓS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


























Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XII-XIII // XVII-XVIII

Estil: romànic

Descripció:

L'església de Sant Medir és una església situada al veïnat de Romanyà d'Empordà, d'una sola nau amb absis semicircular. La façana és coberta d'arrebossat, la porta rectangular és del segles XVII-XVIII i més amunt hi ha una obertura circular. A la dreta de la façana s'hi adossa una construcció rectangular que alberga l'escala d'accés al terrabastall. En una de les cantonades hi ha un carreu amb decoració esculpida, romànica. Al mur lateral hi ha dues finestres de doble esqueixada i arcs de mig punt, monolítics. La més occidental és decorada amb boles o semiesferes en relleu. A la part superior hi ha una cornisa incurvada. Al damunt s'alça un campanar de cadireta, de dos arcs.
L'absis té, al centre, una finestra de doble esqueixada i arcs de punt rodó. A l'exterior els arcs són dobles en degradació. L'interior del temple és totalment recobert en calç. Al presbiteri, la cornisa romànica, incorbada, ressegueix l'arc de la finestra.
Destaca de l'interior de l'església un capitell romànic que es col·locà sobre una columna de fusta que sosté el cor. En cada una de les seves cares hi ha restes humans amb trets deformes, en els angles hi ha caps de llop, i a la part inferior hi veiem decoració vegetal.

Notícies històriques:

Apareix documentada en un precepte del rei Carles el Simple del 14 de juny de l'any 899: "...villa quae dicitur Romagnano cum suis finibus et adjacentiis, et ecclesia ibidem sita in honore sancti Amaterii".
L'any 1017 passa a mans del monestir de Sant Pere de Camprodon, segons una butlla del papa Benet VIII a favor d'aquest cenobi.
Posteriorment, l'església apareix mencionada l'any 1280 en el Rationes decimarum. En el fogatjament de l'any 1358 apareix com a parròquia, així com en les relacions diocesanes del 1362 i de finals del segle XIV, i també en les publicades al segle XVII ( 1606 i 1691), sempre dins l'ardiaconat de Besalú.
Fins a la darrera guerra, l'església comptava amb un retaule major dedicat als màrtirs Medir i Celdoni. L'advocació d'aquest últim sant es feu en una època indeterminada.
L'any 1987, l'església estava en plena campanya de restauració per part dels serveis de la diputació de Girona.



Altre enllaç amb informació:

que diu:

L'any 899 l'església de Sant Medir de Romanyà fou donada per Carles el Senzill al seu vassall  Esteve. En una butlla del papa Benet VIII, datada de l'any 1017, es confirma l'alou i l'església de Romanyà com a possessió del monestir de Sant Pere de Camprodon. L'església de Sant Medir surt documentada els anys 1169 i 1820.
L'església de Sant Medir és d'una nau amb absis semicircular. Les estructures més antigues conservades són romàniques (dels segles XII-XIII) però l'edifici fou molt modificat durant el segle XVIII. Dins l'església es conserva un capitell romànic que es va col·locar sobre una columna de fuste qe sosté el cor. És un capitell molt ben conservat. En cada una de les seves cares hi ha rostres humans de trets deformes; en els angles hi ha testes de llop i a la part inferior, a tot vol, hi ha decoració vegetal, de fullatge.

Altres enllaços amb informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada