Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 27 de setembre del 2022

CAN CAP D'AIGUA o CAN VILERT DE LA PLAÇA

VILAMARÍ - VILADEMULS - EL PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 















*************************************************
Enllaç amb informació:

Descripció:

Mas de planta rectangular que consta de dues plantes, amb coberta a dues aigües, ampliada per la banda septentrional al segle XVIII. La façana principal està orientada cap a l'est. El seu element preeminent és una finestra gòtica amb la llinda molt treballada i esculpida, situada a l'alçada del segon nivell. El dibuix que apareix gravat a la pedra està format per dos peixos, simètricament disposats: el de la dreta està envoltat per dues flors i el de l'esquerra per una branca d'olivera. La llinda descansa sobre suports laterals de la mateixa pedra treballada encastats al mur i que també estan esculpits formant una motllura rematada superiorment per una petita cornisa. Sota aquesta hi ha gravats, a la dreta d'un element vegetal i a l'esquerra d'una nau.

Notícies històriques:

Segons diu el llibre de J. Mª Coromines i J. Marqués, la finestra de la casa anomenada Vilert de Plaça presenta una sèrie d'emblemes d'aspecte heràldic. Des del segle XIV, la família propietària, que es creu procedent del poble de Vilert, es va dividir en dos branques, anomenades Vilert de Plaça i Vilert d'Amont. La primera, per matrimoni, es va unir a la casa Gustà de Bàscara. 

*************************************************




CAN BASSOLS o CAN POU DE VERGES

VILABERTRAN - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





***************************************************
Enllaç amb informació:

Can Bassols és un dels edificis considerats Bé Cultural d’Interès Local del Municipi. Aquesta consideració es deu especialment al portal adovellat que es troba a la seva façana principal. Aquest és un element procedent originàriament de l’Abadia de Vilabertran. Com passa en d’altres edificis de la vila, com ara Can Gil, Can Pep Flaquer o Can Cortada, van aprofitar elements constructius de la pròpia construcció medieval per a vestir o decorar les seves façanes. En aquest cas, la porta fa d’entrada principal a una de les cases habitades del poble.

L’Edat mitjana va ser el moment en què els portals adovellats van adquirir més notorietat per la construcció de catedrals. Els portals adovellats tenien com a objectiu distribuir les forces dels murs sobre els arcs. Podem diferenciar-ne dos components: la clau, que és la pedra central a l’àpex de l’arc, és vital per distribuir les forces de tot l’arc. El salmer, per contra, son les dovelles inferiors on s’inicia la corba de l’arc.

Sovint les dovelles de les portalades de cases i masos ens notificaven el seu any de construcció tot i que en aquest cas no podem trobar cap inscripció.

***************************************************

Altre enllaç amb informació:


***************************************************




PORTAL ADOVELLAT DEL CARRER VILATENIM

VILABERTRAN - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/








Enllaç amb informació:

El Portal dovellat es troba situat al carrer Vilatenim, a l’est del casc urbà de Vilabertran. Antigament havia estat propietat del baró de Terrades. És una element d’estil obra popular del segle XVI, moment en què la construcció de catedrals va fer desenvolupar la tècnica dels portals dovellats per tal de poder distribuir les forces dels murs sobre els arcs. Els portals dovellats tenen dues peces bàsiques, les dovelles que inicien l’arc que s’anomena salmer i la dovella superior, la clau, que és vital perquè el joc de forces de les altres dovelles s’equilibri. El portal dovellat és una bella portalada gòtica, amb un arc de mig punt bastit de grans dovelles de pedra calcària. A la dovella central o clau es troba un baix relleu amb una creu i l’any 1588 gravats. La data d’aquest portal és la més antiga que es pot trobar a la població.

Actualment el portal és l’entrada a una zona d’esbarjo enjardinada amb jocs infantils que dona a la Plaça Lluís Companys.

*************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=39307

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6916

*************************************************************


 



 

dijous, 15 de setembre del 2022

CAN NADAL - CASA MANEL NADAL CARBÓ - AJUNTAMENT

CASSÀ DE LA SELVA - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




Can Nadal - any 1906 - estil modernista

Manel Nadal va fer construir aquesta casa que s’envoltaria més endavant d’un frondós jardí amb diversitat d’espècies. Les relaciones entre els Nadal, fabricants i comerciants de taps i els Oller, fabricants de taps de xampany, quedaren segellades amb el casament, l’any 1918, de Joaquim Nadal i Àngela Oller, matrimoni que es va traslladar definitivament a aquesta casa, un cop acabada la Guerra Civil. L’any 1984 la casa va passar a ser propietat municipal i l’any 1989 va entrar en funcionament com a Ajuntament.

El modernisme va coincidir amb una de les èpoques de creixement de la indústria surera i a Cassà està ben representat. En aquesta casa s’utilitzen esquemes propis del modernisme i es troben referència a Domènech i Muntaner i Puig i Cadafalch.

La façana exterior no ha experimentat canvis en la decoració original, en la qual destaquen les ornamentacions, els vitralls i els elements de forja, amb referències florals i medievals. En canvi a l’interior  els elements originals que s’han conservat, a part del sostre de l’antic menjador, avui sala de plens, són els paviments de mosaic, l’arramblador de l’escala fet amb estucat amb elements florals i alguns dels vitralls.




































****************************************************
Enllaç amb infomació:

Època: inici segle XX

Descripció:

Casal modernista desenvolupat en tres plantes. Edifici aïllat rodejat per un ampli jardí. Destaquem el coronament i obertures de tot l'edifici amb element decoratius. Hi ha elements de composició classicistes i neomedievals amb ornaments que utilitzen motius florals. Els grans finestrals presenten columna i capitell central. Les obertures del cos central utilitzen esquemes propis del modernisme català amb clares referències a Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch. Façanes arrebossades amb alguns elements de pedra natural.

Notícies històriques:

Arquitectura lligada a l'esplendor de la burgesia local, lligats a la indústria del suro.