Blogs - pàgines - vincles

divendres, 20 de juliol del 2018

CASA VIADER - antiga impremta d'Octavi Viader Margarit
Sant Feliu de Guíxols - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Al catàleg de béns publicat per l'ajuntament hi diu:


Casa construïda l’any 1902.

Autor: Pere Pascual Baguer (1848-1926)

Un cop enderrocades les muralles l’any 1696, l’espai que va quedar lliure al marge de llevant de la vila fortificada va ser cedit per l’abat perquè fos urbanitzat. A mesura que va créixer el poble aquest espai es va anar convertint en més cèntric fins arribar al segle XIX, assolint tot el protagonisme urbà que encara té, sobretot des del punt de vista comercial i d’activitat social.

Aquest edifici recull la influència modernista en la ornamentació de la façana, tant pel que fa a la preferència per les formes vegetals i florals com pel valor que es dona a les línies corbes sinuoses aplicades al traçat dels portals, emmarcat de finestres, etc, mantenint, però, una disposició tradicional d’obertures.

Així mateix, són remarcables els treballs artesanals (el Modernisme revaloritza aquest tipus de procediments) de l’artesenat de fusta i la passera perimetral que encara es conserven en el vestíbul.

===============================================================

Enllaç amb informació:


que amb article de Ò.Pinilla del 25 de desembre de 2009 diu:

La llibreria Can Viader de Sant Feliu de Guíxols té previst tancar les seves portes aquest mes. Després de més de 126 anys d'història i tres generacions familiars, Jordi Viader, que té 74 anys, ha decidit jubilar-se i tancar el negoci situat a la rambla ja que les seves filles no s'en faren càrrec. L'establiment va obrir les seves portes el 1883. Llavors era una impremta que va ser fundada per Octavi Viader.
L'establiment es va fer famós entre els anys 1905 i 1906 després que Viader imprimís sobre fulls de paper de suro i en dos volums l'obra de Cervantes El ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha.
Aquesta edició va aconseguir tant de renom que se lia van concedir les medalles d'or en les exposicions de Saragossa (1908) i Leipzig (1914), i el reconeixement de la Generalitat el 2005.
El mateix sistema va fer servir per estampar Les dues germanes (1907), Bernardo del Carpio (1914) i Tirant lo Blanc (1920).
L'establiment es va modernitzar el 1989 i va passar a ser llibreria, papereria i venda d'objectes de regal.

Altre enllaç amb informació i descripció:


que diu:

DESCRIPCIÓ
Edifici civil. Construcció de planta baixa i dos pisos. Destaca la planta baixa que alberga alló que fou l'impremta. Les dues entrades acaben en forma oval amb vidres de colors dins una filigrana de línees corbes de fusta. Una mica més amunt apareix un conjunt ornamental de terracota amb ambientació vegetal que serveix com a suport a la balconada del primer pis, balcó amb dues sortides emmarcades en la part superior amb una delicada composició en terracota que conté en el centre un bust femení de perfil, ornamentació que es repeteix en la balconada del segon pis. L'edifici queda acabat en una conrisa molt treballada que dona pas a una barana també en terracota formant un seguit de filigranes.

Altres enllaços amb informació i descrpció:



Can Viader a la dreta cap el 1905. 
AMSFG. Col·lecció Espuña-Ibañez (autor desconegut)









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada