Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 10 de juliol del 2018

TORRE DE LES ERES o MOLÍ DE LES ERES 
Sant Feliu de Guíxols - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


  Columnes de Can Burguell i la Torre de les Eres.







Al panell informatiu hi diu:

El darrer aixecament carlí s’inicià a principi de l’any 1872. A Sant Feliu de Guíxols al maig de 1873 la Junta d’Armament i Defensa sota la presidencia de l’alcalde Pere Caymó va decidir la fortificació de la vila. Aquesta primera intervenció va ser seguida el mes de desembre per unes obres més importants. Entre d’altres es construí la Torre Eres. Una torre circular, independent de les muralles, d’uns 5metres de diàmetre i 2 pisos d’alçada. A la torre s’obririen espitlleres a cada pis, així com dues troneres destinades a l’artilleria. L’any 1874 s’instal·là a la torre un canó de 8 cm procedent de labateria del Fortim.



Enllaç amb informació:


que diu:

Al nord de l’Estació hi havia la zona coneguda com a sector de la Torre, actual parc de les Eres, urbanitzat recentment. El nom del sector és degut a l’existència de la torre de les Eres, que tradicionalment s’ha identificat com a molí, ja que en aquest indret efectivament hi havia hagut el molí de vent de Baix. Segons documenta Gerard Bussot, el 19 de maig de 1679, l’administració municipal el va comprar a Joan Baptista Pi i el va arreglar. Al segle XVIII, segons el cadastre de Patiño, funcionava a ple rendiment. Entre el carrer Joan Maragall i el molí hi havia dues eres molt extenses per a batre els cereals i separar el gra de la palla, on actualment hi ha el carrer i la baixada de les Eres. El juny 1969 el Ple de l’Ajuntament encarregava als tècnics municipals la confecció del pla parcial La Torre, que limitava al nord amb Tueda de Dalt i Vilartagues; al sud, amb el carrer Maragall i la plaça Empordà; a l’est, amb el carrer Heriz; i, a l’oest, amb el carrer Eres.

Al catàleg de bèns volum 1 i a les pàgines 281 i 282 diu:

En un emplaçament que el feu sempre present en la imatge urbana nord-est de la ciutat, ara convertit en parc públic, hi trobem les restes del molí de la desapareguda fàbrica de taps de Can Burguell.
El valor de la construcció, independentment de les obres de reconversió que s'hi ha realitzat, s'ha d'entendre tant des del punt de vista històric com com del de la caracterització del paisatge. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada