Blogs - pàgines - vincles

dissabte, 5 de gener del 2019

EDIFICI DE LA CAIXA
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Placa al Virrei del Perú

Segons explica el catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic a la placa hi diu:

Làpida de marbre amb les inscripcions incises. Se situa al mur de l'edifici de la "Caixa" i es va col·locar en memòria del Virrei del Perú, nascut a Vic i considerat vigatà il·lustre pel seu retrat col·locat a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. Aquesta inscripció, acompanyada d'un medalló del virrei i de l'escut de Vic diu: "Gabriel d'Avilés. 1735-1810. Virrey del Perú. Gobernador Capitan General y Presidente de la Real Audiencia de Lima. Virrey Gobernador y Capitan General de las provincias del Rio del Plata. Presidente de la Real Audiencia de Buenos Aires. Capital General y Presidente de la Real Audiencia y presidente del Reino de Chile. La ciudad de Vich erige esta memoria a su hijo insigne". 4 de junio de 1949. És un element amb una gran càrrega de significat que dota de context històric a la ciutat i per tant té un alt valor testimonial.

I del edifici:

Època: segle XX
Data: any 1928
Descripció:
Edifici de pisos que fa xamfrà entre el c/ Verdaguer i la Rambla Davallades. Consta de planta baixa i tres pisos. L'estructura de la planta i de l'alçat són complexes. El portal principal es troba a l'angle que formen els dos carrers, formant una cúpula a la part superior. La planta baixa i el primer pis són més alts que la resta de l'edificació. Presenta alguns elements ornamentals d'inspiració clàssica com són alguns frontons semicirculars i columnes corínties.
Descripció de la façana:
Exterior: S'ha de "mantenir" el volum, la formalització arquitectònica, els materials, les textures i els cromatismes. Interior: S'ha de "respectar" el volum, la formalització arquitectònica, el material, la textura, l'estructuració funcional general i l'estructura de suport. Mitjançant un pla de millora, amb la condició d'utilitzar exactament els mateixos materials, textures, cromatismes i formalització arquitectònica a la façana i també si es resol el problema d'integració amb la torres, es permetrà una addicció fins a l'alçada permesa del POUM. Aquest pla de millora haurà de ser informat pel Patronat de la ciutat antiga. Ateses les característiques especials de l'obra, també s'admetran altres solucions sempre que sigui molt justificada la solució adoptada i s'hi doni la màxima difusió, a més de l'exposició pública que prescriu la normativa.
Dades històriques:
Obra de nova planta del 1928 a la qual s'afegí un pis el 1940. Aquest edifici es troba entre la Rambla, és adir fora l'antic recinte emmurallat, i el c/ Verdaguer que s'obrí arran de la construcció de l'estació ferrocarril, que s'inaugurà el 1875 i es reformà al 1910.
Valoració:
L'edifici és molt interessant per la seva composició, que resol molt bé un problema de lligam de trama urbana i una imatge molt assimilada pels ciutadans com a representant de l'arquitectura eclèctica produïda al voltant de 1929, any de l'exposició de Barcelona; i per la qualitat de la construcció i definició dels elements arquitectònics.
Elements:
Cal destacar tots els elements de la façana i l'accentuació de la cantonada amb la torre que caracteritzen i singularitzen l'edifici.

Antigament hi havia el Convent de la Presentació o Església de Davallades,actualment desaparegut i que al catàleg de béns a protegir diu:

El convent de la Presentació, o de les Davallades, era situat extramurs, a ponent, on ara hi ha l'edifici de "la Caixa" i a prop també s'hi va ubicar l'antiga biblioteca. Conjunt conventual construït al segle XVII i enrunat als anys 30. Aquest convent de monges aparegué amb la fundació deixada pel canonge Francesc Llucià de Codina el 3 de setembre de 1660, deixa els seus béns per a la fundació d'un convent de monges carmelitanes a Barcelona, però per motius econòmics es va optar per aixecar-lo a Vic. Aquesta petició fou acceptada tres anys després en designar-se l'emplaçament al cap de les Davallades. Les carmelitanes calçades l'ocuparen el 28 de juny de 1683 en l'anomenada església de la Mare de Déu de la Presentació que va perdurar fins el 1936. Totes aquestes construccions s'adaptaren a un pla de dependències conventuals entorn d'un claustre, situades al costat d'una església d'una sola nau sense capelles laterals, però amb creuer en el cas de les conventuals femenines com les de Santa Teresa i la de Davallades.


Altre enllaç amb informació i descripció de l'edifici:

que diu:

Descripció:
Casa de pisos que fa xamfrà entre el c/ Verdaguer i la Rmabla Davallades. Consta de planta baixa i tres pisos. L'estructura de la planta i de l'alçat són un xic complexes. El portal principal es troba a l'angle que formen els dos carrers, formant una cúpula a la part superior. La planta baixa i el primer pis són més alts que la resta de l'edificació. Presenta alguns elements ornamentals d'inspiració clàssica com són alguns frontons semicirculars i columnes corínties. És construïda bàsicament amb pedra artificial.
Notícies històriques:
Aquest edifici es troba entre la Rambla, és adir fora l'antic recinte emmurallat, i el c/ Verdaguer que s'obrí arran de la construcció de l'estació ferrocarril, que s'inaugurà el 1875 i es reformà al 1910. L'edifici de la Caixa no es construí fins al 1928 i es reformà vers la dècada dels anys 40 del s. XX. Com indica a la placa commemorativa que ostenta l'edifici, datada del 4 de juny de 1949, l'edifici està dedicat a Gabriel d'Aviles (1735-1810), virrei del Perú. És obra de l'arquitecte Domènech Verdaguer.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada