Blogs - pàgines - vincles

diumenge, 25 d’agost del 2019

MOLÍ DE ROSANES
SANT MARTÍ DE RIUDEPERES - CALLDETENES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



La família Rosanas es va instal·lar a Sant Martí de Riudeperes des del 1398. El molí tenia dos rodets amb les seves dues moles. Malauradament la construcció de l’Eix va malmetre la seva bassa i el pou.




Cadireta del molí de Rosanas
Cadireta doble que regula l’aigua cap al rec del molí de Rosanas i el torrent.






Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segles XVII – XVIII
Descripció:
Molí de planta rectangular cobert a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana orientada vers a SW. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. A la façana, part esquerre, s'hi adossa un cos de porxos cobert a una sola vessant i amb grans obertures de totxo. A la planta hi ha dos portals d'arc rebaixat construïts amb pedra, al primer pis una finestra amb l'ampit motllurat. Al segon pis, sota el carener, un petit balcó de fusta. El mur NW és cec i s'hi endevinen dues fases constructives. El sector NE s'assenta damunt la roca viva, hi ha un portalet d'arc rebaixar que dóna sortida a l'aigua de la turbina del molí. A l'angle SE s'hi adossa un cos que recull l'aigua pel molí mitjançant dos murs que formen una mena d'embut, en aquest indret s'hi adossa un cos cobert a una vessant. És construïda amb maçoneria i té alguns elements de tàpia i de pedra vista. Dades constructives: llinda de la porta principal, 1650; el molí conserva dues moles, la cabra i dues tremuges. 
Notícies històriques:
Antic molí fariner situat dins del terme de Calldetenes, topònim que s'adoptà a partir de 1965 ja que era conegut des de l'edat mitja per Riudeperes. El molí actual ha perdut la seva funció primitiva però els habitants actuals amb esperit recuperador i enginy sabem mantenir la utilitat dels elements que formen el molí. El mas Rosanes o molí de Rosanes, el trobem documentat en els fogatges de la parròquia i terme de Sant Martí de Riudeperes de l'any 1553, aleshores habitava el mas un tal Bernat. Així també el trobem registrat en el Nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1860 i consta com a molí fariner. 

Altre enllaç amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada