Blogs - pàgines - vincles

dissabte, 14 de setembre del 2019

CAN RAMONET o PASTISSERIA J.TOMÀS
TOSSA DE MAR -  LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Enllaç amb informació:

que diu:

Època: inici segle XX
Descripció:
Edifici de tres plantes i coberta d'un vessant a façana, arrebossat i pintat de color blanc. La casa fa cantonada i és habitatge i despatx a les plantes superiors i comerç en època estival a la planta baixa.
La planta baixa, amb un sòcol de ceràmica marró de setanta centímetres, és un aparador comercial dotat de vàries finestres i entrades emmarcades de ceràmica pintada de colors blanc, verd, marró i groc, d'estil tradicional i amb motius pastissers i dolços varis (flams, pastissos, gelats, coques, "braços de Gitano"...) i locals (un vaixell, la Vila Vella de Tossa, un globus...).
El primer pis, separat de la planta baixa per una mena de cornisa amb algunes teules a la part del carrer transversal, conté un balcó seguit, de quatre trams, que inclou tres grans finestres d'obra rectangulars. Al carrer transversal es conserva una finestra petita emmarcada de pedra amb l'ampit motllurat.
Pel que fa als plafons ceràmics, són quatre obertures, tres finestres i una porta, emmarcades de ceràmica pintada, tres de les quals tenen, a la part superior central, motius vegetals i figuratius. La iconografia, d'arrel clàssica, mostra parelles de "venus" estereotipades amb atributs i productes de la pastisseria que decoren un paisatge, un vaixell i un globus aerostàtic.
A més d'aquests plafons, en el carrer transversal, sobre una porta sense emmarcament ceràmic, hi ha un altre plafó on els personatges ballen una sardana en un ambient arcàdic i boscà. Apareix l'escut familiar dels Tomàs, una senyera catalana i la signatura del ceramista, J. Guivernau. Sota aquest plafó hi ha el nom MIR amb ceràmica pintada molt més nova.
Sobre la porta d'accés principal a la botiga hi ha un cartell de ferro amb el nom de J.Tomàs subratllat i decorat amb motius vegetals.
Notícies històriques:
Casa originària de finals del segle XVIII reformada amplament a principis del segle XX.
Els plafons ceràmics són obra de Joan Baptista Guivernau Sans (Barcelona 1909-2001), ceramista d'estil tradicional de Barcelona, durant els anys 60 del segle XX, en relació a la decoració i propaganda de la pastisseria i gran ja de la família Tomàs.
Joan Baptista Guivernau Sans, era un artista barceloní especialista en ceràmiques, plats i rajoles tradicionals catalanes. Hi ha obra seva al camí dels artistes a Montserrat i a la font de Portaferrissa de Barcelona, de l'any 1959.

Joan Baptista Guivernau Sans












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada