Blogs - pàgines - vincles

diumenge, 1 de març del 2020

BARRACA DE PEDRA SECA
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Cronologia indeterminada, probablement segles XVII-XVIII
Cabana feta de pedra disposada en sec que hauria estat utilitzada per qui conreava la parcel·la en què es troba. La barraca devia servir per guardar-hi les eines, la collita o bé per aixoplugar-s’hi en cas de mal temps. La porta està orientada al sud, a recés de tramuntana, i és de petites dimensions en relació amb l’altura i amplada de l’edificació.



Enllaç amb informació:

que diu:

La barraca és de planta ovalada i està construïda amb pedres del subsòl natural del terreny, provinents de la neteja de la parcel·la per tal de conrear-la. En aquest cas són pedres de granit i pissarra. La coberta de la cabana també és feta de pedra seca, amb la tècnica de falsa volta, que es caracteritza pel fet que cada filada pren com a suport l'anterior fins que es tanca l'espai.
No es pot donar una cronologia precisa a aquesta construcció perquè es tracta d'una obra d'estil popular, sense elements que la puguin associar a una cronologia. Tanmateix, és molt probable que es construís durant el segles XVII o XVIII, moment en què es condicionen noves terres de cultiu en paratges erms del terme per tal de plantar-hi vinya o olivera.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Tipus de construcció: aèria aïllada
Forma de la planta: planta el·líptica
Tipus de coberta: falsa cúpula
Tipus de porta: llinda plana
Descripció:
Construcció destinada a l'aixopluc de persones, per desar-hi les eines, la collita i els aliments. Edificació de planta de el·líptica, de murs lleugerament atalussats, amb una alçada total de 2,55 m. L'alçada lliure interior és de 2,40 m, amplada interior de 3,48 m, fondària de 2,64 m. La coberta és de cúpula de pedra en sec per aproximació de filades. El material és majoritàriament pissarra. Té una superfície construïda de 18,76 m2 i útil de 7,72 m2
Comentaris:
Barraca de pedra seca situada al paratge de Casa Cremada, al bell mig de la zona megalítica de Roses. Inclosa al inventari de Via Pirena en data 29/03/2013. Ref B092-ROS001.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada