Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 18 de maig del 2021

PLAÇA DE LA VILA

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


La Plaça de la Vila és un dels elements més característics de la vila reial de Torroella de Montgrí bastida a partir dels segles XIII-XIV. De tradició clarament mediterrània, va ser concebuda com un espai obert de trobada al centre de la població. Va prendre de model les places d’època antiga: les àgores gregues i els fòrums romans.

Destaquem l’estructura porxada de la plaça, un dels exemples més singulars d’aquest tipus d’arquitectura civil a les viles de Catalunya.















Enllaç amb informació:
que diu:

Època: segles XIV // XVI-XVII // XIX-XX

Descripció:

La plaça major de Torroella de Montgrí es troba situada al centre de l'antic recinte emmurallat, en la intersecció dels dos carrers principals.
És de planta rectangular i amb porxos (1) als quatre costats. El conjunt conserva una gran harmonia en els seus edificis, encara que aquest hagin diferents períodes. Els més remarcable són la casa de la vila i la Capella de Sant Antoni a la banda de llevant de la plaça, la casa Foixà a migdia, i el casal del costat nord que malgrat haver sofert modificacions, encara conserva una obertura de tipologia renaixentista i un rellotge de sol amb la data del 1725.

Notícies històriques:

Durant els últims anys del segle XIII i principis del XIV, període de gran esplendor per a la població, va iniciar-se l'eixample de Torroella de Montgrí, que havia passat a ser vila reial vers la fi del segle XIII. Fins aquell moment, el nucli alt medieval s'havia desenvolupat al voltant de l'església idel palau, i partir d'aleshores va créixer cap a migdia. l'estructura urbanística correspon a la planta de campament romà característica de la vila medievals creades sota el domini reial, i és un dels exemples més interessants d'urbanisme medieval de l'empordà. El traçant de la plaça correspon a aquest període, així com part del es arcades gòtiques, tot i que els edificis que l'envolten han experimentat modificacions importants al llarg del temps.

*****************************************************************************************








*****************************************************************************************

Altres enllaços amb informació:




*****************************************************************************************















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada