Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 9 d’agost del 2022

 MOLÍ DE LA CONQUETA - CAN MAURICI

SANT FELIU DE PALLEROLS - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


El curs del riu Brugent i el creixement de la vila propicià la construcció de molts molins durant la baixa edat mitjana.  El molí de la Conqueta (dit així per la petita resclosa que l'abastia d'aigua) ja s'esmenta al segle XII, i malgrat totes les transformacions, és un dels més ben conservats de la vila. El 1533 s'hi instalà una mola drapera, però després torná a ser exclusivament molí fariner. No fou clausurat fines els anys 60. Restaurat i museïtzat per iniciativa municipal (2011), conserva molts dels elements originals en funcionament.
La majoria de molinsdel terme de Sant Feliu es dedicaren a l'obtenció de farina, però també n'hi hagué de drapers, blamquejadors, i fins i tot un de xocolater (Molí Gros).



Panoràmica del riu Brugent amb el molí de la Conqueta, a la dreta, a principis del segle XX




















**************************************************************************






**************************************************************************
Enllaç amb informació:

A partir de l’Edat Mitjana, els molins varen començar a formar part del paisatge de Sant Feliu, al costat del riu Brugent, de la riera de la Fàbrega o de la riera de Sant Iscle. Segons la documentació, la majoria de molins s’estableixen entre els segles XII i el XIV, si bé podrien ser molt més antics. Els molins juguen un paper clau dins l’economia almenys fins ben entrat el segle XX, quan deixen de funcionar en haver de competir amb les farineres elèctriques.

Al veïnat de la Fàbrega s’hi concentra la majoria de molins de la vall: el molí vell de Riubrugent, Can Matas, Can Saderra, Can Norat (restaurat recentment), Can Campaneta, el Noc, Can Manyà i el molí Espatllat. També tenim notícies del molí de Pallerols o de la Teularia (1174).

Dins el nucli urbà, més avall del molí Gros, hi ha el molí Petit (amb maquinària del segle XIX) i al veïnat de la Torra, hi ha força ben conservats el molí de la Rovira i el molí de la Torra.

La importància dels molins fariners i drapers a Sant Feliu de Pallerols i per a tot el país ha estat cabdal des dels temps antics. Sant Feliu era una “terra de molins”, donada la riquesa que ja llavors representava l’abundància d’aigua i la utilització que del seu corrent se’n podia treure per a la indústria.

És per això que l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols, conscient del paper que han jugat els molins en la història de la població i en la de Catalunya en general, es va proposar adquirir un d’aquests molins documentat ja al segle XIV, el Molí de la Conqueta.

El Molí de la Conqueta es troba esmentat per primera vegada el 1310 i és molt interessant per l’estudi de l’evolució del nucli urbà de Sant Feliu de Pallerols. És l’època final de la “sagrera” i l’expansió del nucli urbà vers el Nord, des de l’església fins a la Riera i la futura cellera. Aquest molí és, en el 1533, fariner i draper, però durant quasi cent anys no tenim notícies del molí fins el 1649 que la vila de Sant Feliu amplià la seva àrea urbana.

Aquest antic molí, situat ara dins l’àrea urbana de Sant Feliu de Pallerols, sempre ha estat ubicat en el mateix lloc. En els seus primers temps fou simplement un petit molí fariner accionat per la força hidràulica de l’aigua recollida uns metres més amunt per una petita resclosa “La Conqueta” des d’on era conduïda al molí mitjançant un rec construït a la riba dreta de la riera. Era el clàssic molí fariner antic. Més endavant, s’hi instal·là en temps dels paraires una mola drapera per tal de tractar draps de llana però posteriorment, el molí tornà a ser exclusivament fariner i d’aquesta manera va complir la seva missió fins la dècada dels anys 60 en què fou clausurat.

La seva història és la de la vila de Sant Feliu de Pallerols i de la Vall d’Hostoles, construït en època feudal i havent viscut tot el llarg conflicte remença i per això, la seva restauració, permetrà a la generació present i a les futures, conèixer “in situ” com era, per què servia i com funcionava un instrument tant important en la vida medieval com eren els molins fariners i drapers i la seva activa participació en la formació de la naixent Catalunya.


**************************************************************************
Altres enllaços amb informació:

















**************************************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada