Blogs - pàgines - vincles

dimecres, 30 d’agost del 2023

PEIXATERIA VELLA

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/




**************************************************
A l'inventari del patrimoni històric arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú diu:

Època: segle XIX

Data de construcció: any 1858. Arquitectura neoclàssica

Autors: Josep Salvany i Juncosa, mestre d’obres. Any1926 (projecte de coberta): Josep M. Miró i Guibernau, arquitecte.; any 1981 (projecte de restauració): Joan Canal i Vilalta, arquitecte.

Descripció:

Edifici de planta baixa, compost d’un cos de planta el·líptica i d’un atri de planta rectangular. Centrada en l’el·lipsi, cúpula de base decagonal amb finestres al tambor i coberta de pavelló sustentada per columnes fines de ferro colat. Coberta plana amb solera de rajola a la resta. Façana a dos carrers de diferent rasant. Accessos a través d’escales. Parets perimetrals de càrrega. Columnes centrals de ferro colat. Jàsseres i bigues de fusta. Ambdues façanes, de composició simètrica amb un portal central i dos finestrals laterals, tots d’arc de mig punt i amb reixes. La façana al carrer de la Unió és més ampla i alta, amb base d’aplacat de pedra, bandes encoixinades en els pilars, cornises i coronament amb escut i grup escultòric. Aquesta escultura de terracota està formada per l’escut de Vilanova i a cada costat, uns nens, símbol de prosperitat i fertilitat. Acompanyats d’utensilis mariners. Espai interior únic amb una graderia perimetral. Petits espais residuals destinats a dependències de servei. Paraments estucats. Paviments de gres. Embigats de fusta vista. Il·luminació zenital a través de les obertures de façana. L’espai interior: adaptació d’una tipologia edificatoria rígida dins la trama urbana. Fàbrica de totxo, elements estructurals de ferro colat i fusta. Sòcol i escales de pedra. Paviment de gres. Reixes de ferro forjat.

Valoració:

És un edifici de mitjan segle XIX, del corrent neoclàssic basat en els models greco-romans, que van donar lloc a una arquitectura monumental que reprodueix freqüentment el temple clàssic i la composició simètrica per donar-li un nou sentit en la societat civil. S’ha de remarcar la distribució interna en forma d’el·lipse, poc habitual en mercats de l’època. Destaca l’escultura feta de terracota amb l’escut de Vilanova, i la representació de les arts de pesca.

Dades històriques:

L’any 1831 es va formar el primer tram del carrer de la Unió en cobrir-se el torrent de la Pastera des de la plaça del Pou fins a l’actual plaça de la Peixateria. En el mateix any, l’Ajuntament va acordar construir una peixateria sobre l’esmentat tram, que es va inaugurar l’any 1834. La continuació del carrer de la Unió fins a l’antic pont de la Pujada del Cinto va obligar a la demolició de la peixateria l’any 1855 i a la substitució per l’actual Peixateria Vella, construïda al costat de la de 1834 sobre l’antic fossar de la parròquia de la Geltrú. 

El 8 de setembre de 1858 es va inaugurar el nou edifici. El projecte havia estat aprovat per l’Acadèmia de Belles Arts, l’any 1857, i la construcció dirigida pel mestre d’obres Josep Salvany i Juncosa. La Peixateria Vella és el primer edifici a Vilanova, i un dels primers exemples a Catalunya, d’utilització del ferro colat com a element estructural, encara que combinat amb elements de fusta, que es va projectar només quatre anys després que l'enderrocat Gran Saló dels Camps Elisis a Barcelona. 

L’any 1926 es va realitzar el projecte de coberta per l’arquitecte municipal Josep M. Miró i Guibernau. Inaugurat l’actual Mercat Municipal, l’any 1941, la Peixateria Vella es va desallotjar i, el mateix any, l’arquitecte municipal Josep M. Miró i Guibernau va projectar un alberg que no es va realitzar. L’any 1969, es va redactar un projecte de residència per a professors pels arquitectes Martorell, Bohigas i Mackay, que tampoc es va realitzar. L’any 1981, es va projectar i realitzar la restauració de l’edifici segons projecte de l’arquitecte Joan Canal i Vilalta. Ha estat estatge social de l’Associació de Veïns de la Geltrú, i des del 1972 fins a l’adquisició del seu local social, l’edifici va ser utilitzat per la colla castellera Els Bordegassos de Vilanova per assajar el seus castells. 

L’obertura de la plaça de la Peixateria ha permès una major visualització d’aquest edifici, que actualment és un equipament municipal del que poden fer ús les entitats o grups culturals de la vila que ho demanin.

Projecte com a habitatges per a mestres de l'escola Sant Jordi. Maqueta any 1969.MBM

Peixateria vella vista des del carrer de l'Unió a inicis del segle XX. 

Imatges i records Vilanova i la Geltrú pàgina 14.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4477

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=801

https://www.vilanova.cat/directori/detall?id=3788

**************************************************



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada