Blogs - pàgines - vincles

dijous, 2 de maig del 2024

CASA BATLLE

MOJA - OLÈRDOLA - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Aquest edifici fou aixecat entre 1915 i 1920 i representa un exemple de la transició del modernisme a l noucentisme, els dos llenguatges arquitectòniques en què fou inspirada.

L’arquitectura d’aquests moment mostra una visió naturalista de la vida amb l’ús de nous materials i noves concepcions de l’espai: balconades i tribunes superiors, tot decorat amb ceràmica vidriada verda, rajoles policromades, maó vist i relleus de morter. Les garlandes i baranes sinuoses de ferro forjat acaben de donar-li un aspecte orgànic i fantasiós.

La casa és coronada per una torratxa, que es construïen per ser gaudides com a mirador. 














**************************************************

Enllaç amb informació:

Estil / època: Contemporani, modernisme noucentisme – segle XX

Descripció:

La Casa Batlle és un edifici cantoner d'estil modernista. Consta de planta baixa i dos pisos i té la coberta a quatre vessants amb una torratxa quadrangular que sobresurt al centre. El frontis es composa simètricament segons dos eixos d'obertures d'arc pla arrebossat, excepte les obertures de la planta baixa que són d'arc escarser. Els finestrals dels pisos tenen sortida a balcons sostinguts amb revoltons i mènsules esglaonades ceràmiques, i estan delimitats amb baranes de forja. El balcó del pis de l'eix secundari és corregut i es prolonga per la façana lateral. D'aquesta façana en destaca una tribuna que sobresurt respecte la coberta i que està sostinguda amb mènsules ceràmiques com els balcons. Sobre les obertures hi ha garlandes decoratives en relleu, que a nivell del segon pis es troben enllaçades entre sí i que, juntament amb els elements ceràmics, ressalten sobre el l'arrebossat que revesteix el mur. El ràfec està acabat amb un fris de rajoles policromades i una imbricació de rajols ceràmics.

Notícies històriques:

La casa va ser aixecada entre 1915-1920 per un "americano".

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7687

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/olerdola/tots/casa-batlle

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/2718

**************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada