Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 28 de maig del 2024

EL BARRI DE PESCADORS

PALAMÒS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





Habitatges protegits per als pescadors residents a Palamós

Part de la població de Palamós sempre s’ha dedicat a la pesca, però és en els anys 40 i 50 del segle XX que aquest sector augmenta considerablement per l’arribada massiva de pescadors de la costa tarragonina i del País Valencià. Els seus habitatges sovint eren precaris i la pressió urbanística sobre els edificis situats a primera línia de mar augmenta aquest problema. Per resoldre’l, la Confraria de Pescadors adquireix uns terrenys al carrer d’Adrià Àlvarez i l’Institut Social de la Marina en promou la construcció. Les primeres accions daten del 1949 però les obres no comencen fins el 1954 amb la construcció de 44 habitatges. El conjunt rep el nom de Julio González Hontoria Julio González Hontoria, en homenatge a l’ajudant de marina que va morir heroicament durant l’aiguat del 1908. El 15 de juliol de 1958es lliuren bona part de les cases malgrat que el sector no s’urbanitza fins el 1971.


Vicenta i Encarnació Martí remendant les armellades al carrer Joan Sebastià Elcano a principis dels anys seixanta del segle XX. Bona part dels pescadors d'aquest barri provenien de la Cala (l'Ametlla de Mar). Autor desconegut. Fons G.Mauri. Museu de la Pesca.


La disposició curvilínia dels blocs de cases dels pescadors destaca enmig de la trama urbana de Palamós. Nevada del 25 de desembre de 1962. Autor desconegut. Col·lecció Josep Forné. SAMP



A Julio González Hontoria tinent de navili mort en acte de servei durant la inundació que afecta la vila el 16 de novembre de 1908.
Els habitants de Palamós i l'Institut Social de la Marina a la seva memòria. 17 de juny de 2004.





**********************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada