Blogs - pàgines - vincles

dilluns, 6 de maig del 2024

ERMITA DE SANTA ELENA D'AGELL

CABRERA DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Volia agrair al restaurant Cals Frares que està al costat de l'ermita i que en van deixar les claus per fer fotos de l’interior de la capella, moltes gràcies.



Petit edifici d’estil gòtic tardà situat al veïnat d’Agell. Consta d’una sola nau de tres trams amb un absis poligonal. L’ermita està sota l’advocació de Santa Elena,, mare de l’emperador Constantí, a qui s’atribueix la troballa de la creu de Jesús. La primitiva capella apareix documentada per primera vegada l’any 1236. Tres segles més tard, concretament el 1576, aquesta antiga construcció va ser reedificada degut al seu estat ruïnós. A la capella actual, a les cal·lus de volta, està representada la imatge de la santa amb la creu i un llibre, així com una cabra, possiblement relacionada amb l’escut heràldic de Cabrera de Mar.









***************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Petit temple que artísticament cal adscriure al gòtic tardà. El temple presenta una sola nau de forma rectangular, amb un teulat a dues aigües amb el carener disposat perpendicularment de la façana. La façana principal està dominada per la completa simetria dels seus elements. Trobem al punt central una porta d'arc de mig punt dovellada, i a cada lateral una finestra horitzontal emmarcada per blocs de pedra, d'aparença molt similar a la Capella de Sant Sebastià. En comptes de finestra hi trobem un petit òcul, i sobre el frontó trobem un petit campanar d'espadanya. La volta és de creueria ogival amb voltes quatripartites en els dos primers trams i de cinc parts a l'absis. L'absis és poligonal. A les dues parets laterals hi trobem tres contraforts a cadascuna de les parets.

El temple està inclòs en l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA 8362), però l'antiguitat de les primeres mencions al terme d'Agell (s.X) i la construcció del primer temple (s.XIII) han fet que també aparegui en en l'Inventari de Patrimoni Arqueològic (CCAA 18021). Modolell (1993:123) comenta que prop del temple s'hi ha localitzat material ceràmic i enterraments propis del s. III dC.

Història:

Tot i que el terme d'Agell ja es documenta en època altmedieval (950), cal esperar per trobar la primera menció documental del temple, l'any 1236, tot i que un uns primers moments l'advocació del temple no era a Santa Elena sinó a Santa Maria.
L'aspecte primigeni del temple s'ha perdut ja que sabem que es reedificà l'any 1576, en part sobre les restes del temple anterior (Modolell 1993: 122).
Aquest mateix autor comenta que al temple hi havia hagut un retaule de Jaume Serra i Pere Serra (ca. 1387) que ell va localitzar a la Fundació Amatller.

***************************************************

Altres enllaços amb informació:




***************************************************
Restaurant Cals Frares
 












***************************************************


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada