LA PLAÇA DE L'OLI
BELLCAIRE D'EMPORDÀ - EL BAIX EMPORDÀ
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
El poble de Bellcaire es va anar desenvolupant al voltant
del castell a partir del segle XV. D’aquest creixement en són bons
testimonis tots els carrers amb casals que hi ha al voltant, molts
d’ells amb façanes imponents amb portals dovellats i finestres decorades i amb
inscripcions dels segles XVI i XVII, que conformen el nucli antic.
La base econòmica del poble sempre ha estat l’agricultura
i la ramaderia. Els cultius tradicionals com els cereals, farratges, vi,
oli i també l’arròs, van ser el fonament i base de subsistència de molts
pobles del Baix Ter, que malgrat les guerres continuades i períodes de
pesta, van resistir al llarg dels anys. Les terres pantanoses amb prats i
closes i el Montgrí, van afavorir el desenvolupament de la ramaderia.
La producció d’oli local, amb el cultiu de la
varietat argudell, encara ara es manté ben viva. Si els cereals i
farratges es cultiven sobretot a la zona de la plana, els olivans o olivets de
la gent de Bellcaire se situen en el terme municipal de Torroella de Montgrí,
als vessants nord i oest del massís del Montgrí, en paratges com els olivets de
Sobrestany, de Sant Josep, del Puig de les Cogullades o a l’entrada de la vall
de Santa Caterina. L’oliva, que es recull els mesos de novembre i desembre, es
portava a premsar als trulls, moltes vegades situats en masos o cases de pagès
on també premsaven el vi.
La varietat d’oliva argudell, autòctona de l’Empordà, té un bon rendiment en producció d’oli que es caracteritza per la seva densitat i color verd viu, molt apreciat pel seu sabor intens, afruitat i amb un punt amargant i picant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada