Blogs - pàgines - vincles

divendres, 11 de juliol del 2025

LA PLAÇA DE L'OLI

BELLCAIRE D'EMPORDÀ - EL BAIX EMPORDÀ 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



El poble de Bellcaire es va anar desenvolupant al voltant del castell a partir del segle XV. D’aquest creixement en són bons testimonis tots els carrers amb casals que hi ha al voltant, molts d’ells amb façanes imponents amb portals dovellats i finestres decorades i amb inscripcions dels segles XVI i XVII, que conformen el nucli antic.

La base econòmica del poble sempre ha estat l’agricultura i la ramaderia. Els cultius tradicionals com els cereals, farratges, vi, oli i també l’arròs, van ser el fonament i base de subsistència de molts pobles del Baix Ter, que malgrat les guerres continuades i períodes de pesta, van resistir al llarg dels anys. Les terres pantanoses amb prats i closes i el Montgrí, van afavorir el desenvolupament de la ramaderia.

La producció d’oli local, amb el cultiu de la varietat argudell, encara ara es manté ben viva. Si els cereals i farratges es cultiven sobretot a la zona de la plana, els olivans o olivets de la gent de Bellcaire se situen en el terme municipal de Torroella de Montgrí, als vessants nord i oest del massís del Montgrí, en paratges com els olivets de Sobrestany, de Sant Josep, del Puig de les Cogullades o a l’entrada de la vall de Santa Caterina. L’oliva, que es recull els mesos de novembre i desembre, es portava a premsar als trulls, moltes vegades situats en masos o cases de pagès on també premsaven el vi.

La varietat d’oliva argudell, autòctona de l’Empordà, té un bon rendiment en producció d’oli que es caracteritza per la seva densitat i color verd viu, molt apreciat pel seu sabor intens, afruitat i amb un punt amargant i picant.



Casals del nucli antic de Bellcaire d'Empordà









***********************************************



 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada