Blogs - pàgines - vincles

dimecres, 5 de setembre del 2018

CAL FERRER DE LA PLAÇA o CASA PERELLA
Caldes de Malavella - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Casal d'origen medieval situat a redós de l'antiga muralla. Conserva bona part de la construcció original, amb notables finestrals gòtics.






Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Descripció:
Casa ubicada al nucli urbà de Caldes de Malavella, adossada a l'antiga muralla, a la Plaça de l'Ajuntament.

És un edifici de planta baixa i pis, amb teulada a doble vessant orientada a les façanes principal i posterior, i amb ràfec simple.

Té una façana asimètrica. La porta de l'entrada és d'arc de mig punt, format per dovelles. Al costat de la porta, desplaçada al costat dret de l'edifici, dues finestres petites rectangulars.

Al pis superior, més obertures, on destaca el finestral gòtic, trevolat, amb una fina columna amb el seu respectiu capitell i línia d'imposta decorada. Sobre la porta d'entrada, una finestra amb una llinda amb la línia d'imposta decorada en baix relleu (rossetes) i flanquejant el finestral gòtic, a l'altre costat, una finestra molt similar que la primerament descrita. Precisament on hi ha la finestra trevolada, correspon al que hauria estat la sala principal, ara temporalment dedicada a sala d'exposicions durant la festa major. En aquesta sala, sota la pintura de la paret, s'aprecia pintura del que haurien estat les decoracions pintades de l'edifici originari.

La façana lateral, de paredat rústic vist, té una porta amb arc de llinda, i just a sobre un arc de descàrrega que reparteix el pes que no podria suportar la finestra que hi ha just al damunt. Aquesta finestra és geminada amb arcs apuntats, d'estil gòtic, amb una fina columna amb el respectiu capitell.

A la part posterior de l'edifici, mur que formava part de la muralla medieval, hi ha algunes espitlleres.

Adossat a l'edifici principal, un altre edifici de planta rectangular. La coberta és a doble vessant vers la façana principal. Aquest edifici hauria tingut un valor agrícola. Just davant aquest edifici, un pati.

Durant el control de les obres de rehabilitació de Cal Ferrer es van documentar un forn i una llar. El forn de pa, de principis del segle XIX, està situat a la cuina de la planta baixa i està fet interiorment amb volta de rajol i exteriorment amb un mur de planta semicircular. La llar de foc, d'època gòtica, es troba a la primera planta, a l'estança noble de la casa.
 

Notícies històriques:
Aquesta casa fou construïda adossada a la muralla que tancava el poble. D'origen medieval, les modificacions posteriors han alterat la construcció primigènia. Les cavallerisses de la planta baixa fan pensar que pogué ser una fonda. La construcció de diversos edificis amb funció agrícola demostra el canvi d'ús, com també el nom indica que hi vivia el ferrer del poble.

Al segle XV durant la segona Guerra Remença la casa fou cremada.

A finals de la dècada de 2000, l'Ajuntament de Caldes de Malavella va promoure la rehabilitació de Can Ferrer per convertir-la en dependències municipals i culturals, complementant així el nou Ajuntament, inaugurat el 2008 i situat a ponent de l'edifici. El seguiment arqueològic de les obres, realitzat entre 02/08/2012 - 10/09/2010 i 27/09/2010 - 15/10/2010 va permetre documentar un forn de pa de principis del segle XIX i una llar de foc d'època gòtica. Durant aquest intervenció es va documentar també un tram de la muralla baix medieval de la vila integrada en el costat nord-est de Can Ferrer.
           

Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Caldes de Malavella diu:
Edifici de planta paral·lelogramàtica. La façana principal dóna a la Plaça i és un dels costats llargs del paral·lelògram. L’organització d’obertures és asimètrica. La porta principal es situa a la dreta i és un arc de mig punt amb dovelles. A mà esquerra seguint el nivell de la planta baixa hi ha dues finestres rectangulars de pedra. Al primer pis hi ha tres finestres, la de sobre l’arc és allindada amb dues pilastres inserides al mur amb capitells. La central és geminada en arc de trèbol, amb una columneta central d’agulla molt fina i capitell força treballat. La tercera repeteix l’esquema de la primera. La pedra utilitzada en paredat rústic és de la zona i està arrebossada. A la façana lateral el paredat està a la vista. Organitza les obertures a la planta baixa amb una porta allindada amb arc de descàrrega i al pis amb una finestra germinada de pedra amb agulla gruixuda, anterior cronològicament a la de la façana de la plaça. El mur de la paret de darrera continuava amb la muralla antiga, recentment treta a la llum per una excavació arqueològica.

En el seu origen era un edifici pensat per l’explotació agrària. Ha sofert múltiples variacions en el transcurs del temps. S’anomena Cal Ferrer perquè en un passat recent havia es tat la casa del ferrer del poble. També rep el nom de Casa Perella, pel que podem deduir que pertanyia a la família s’Arnau Perella, un veguer del rei a Caldes i Llagostera del segle XII, que va ser denunciat pels pagesos a Ramon Berenguer IV per usurpar rendes i manipular la justícia a favor seu. La situació no es va solucionar fins a temps de Jaume I, el 1241, quan es va atorgar a Caldes un privilegi que regulava drets i deures dels habitants de la vegueria. El mur nord-est és el més antic, i formava part de la muralla antiga. Arquitectònicament destaquen les obertures, tot i ser d’èpoques diferents quasi totes. Particularment sobresurten les germinades, que denoten un procés de millora en la qualitat de la talla i disseny de caire gòtic.  

Altre enllaç amb informació:
que diu:
DESCRIPCIÓ
L’època medieval marcà una etapa de recolliment que a Caldes de Malavella es manifestà amb l´emmurallament de la vila, del qual ens queda només algun llenç de paret i tres torres. També correspon a aquest període alguna edificació com Cal Ferrer de la Plaça, situada davant de l'Ajuntament.

D'aquesta casa, adossada a l´antiga muralla, en destaca la portalada adovellada, diverses finestres gòtiques, algunes geminades i amb agulles, i les cavallerisses conservades als baixo, que fan pensar en que segurament feia funcions de fonda.
CRONOLOGIA
Edifici aixecat durant l'època medieval, amb moltes reformes posteriors.
Recentment l'Ajuntament ha adquirit l'edifici, que serà rehabilitat per dedicar-lo a usos municipals pendents de determinar (museu, nova biblioteca, nou ajuntament, etc.) 

Altre enllaç amb informació:

                   






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada