Blogs - pàgines - vincles

dilluns, 7 d’octubre del 2019

MENHIR DE LA PEDRA DRETA D'AGULLANA o ROC DEL FRARE
 AGULLANA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

















Enllaç amb informació:

que diu:

Menhir de la Pedra Dreta d’Agullana a l’Alt Empordà, també conegut com Roc del Frare d’Agullana, que constava com a citat per primer cop l’any 1891.
Prosper Mérimée (1803-1870) el dissabte 27 de febrer de l’any 1847 en la quarta sessió del “Comité Historique des Arts et Monuments” va llegir un escrit enviat per Jaubert de Passa (1785-1856) que feia referència als monuments druídics del Departament dels Pirineus Orientals. Comentà que els monuments foren descrits en un diari publicat a Perpinyà durant alguns anys. Al mig hi trobem el text que fa referència al Menhir d’Agullana:
“Sur le revers espagnol de la montagne de Riunognès, au village d’Agullana, à 5 kilomètres de la frontière, au milieu d’une belle forêt de liéges, sur un petit plateau qui longe le chemin d’Agullana à Darnius, on voit un menhir d’environ 4 mètres. Il y en a d’autres dans la même foret.”
(En el vessant espanyol de la muntanya de Riunogués, en el poble d’Agullana, a 5 kilòmetyres de la frontera, al mig d’un bell bosc de suros, damunt d’un petit replà que voreja el camí d’Agullana a Darnius, hom veu un menhir d’uns 4 metres. N’hi ha d’altres en el mateix bosc.).
Per visitar aquest interessant menhir cal anar fins al dipòsit d’aigua a les afores del poble d’Agullana i allí seguir uns 550 metres per una pista asfaltada –vorejada per un tancat de pals- fins trobar un trencant a l’esquerra. En aquest punt s’ha de seguir la pista de terra principal uns 1.050 metres fins trobar a pocs metres a la dreta, enmig del bosc, aquest monument. Segons les dades extretes d’un GPS, la seva altitud és de 234 m s.n.m. i les seves coordenades geogràfiques UTM són les següents: x= 48 73 73 m, y= 46 92 294 m.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Per accedir al megàlit, des d'Agullana, cal prendre la pista que, en direcció sud, va cap al mas Geli del Bosc i el puig de Viarany. Després d'1,4 km s'arriba a la base d'aquest puig, on hi ha una bifurcació. El menhir es troba arran de la pista, en una claria­na del bosc d'alzines situat en un replà sobre el torrent del Riberó, al vessant nord del puig del Viarany.
Es tracta d'un menhir prehistòric, fet de granit, de forma antropomorfa i secció trapezoïdal. L'any 1891Joan Papell i Llenas en parla per primer cop en els seus itineraris per l'Alt Empordà. No ha estat mai objecte de cap tipus d'excavació arqueològica ni es documenten materials arqueològics en superfície al seu entorn immediat.
Les seves dimensions són: 2,6 m d'alçada per 1,3 m d'amplada i 0,4/0,6 m de gruix. No s' observen falques d'implantació, fet que només una excavació arqueològica permetria confirmar. En quant als afaiçonaments, el caire oest pre­senta senyals clares de poliment i, en el terç supe­rior del caire sud-oest, una escotadura artificial formada per repicat que li dóna aspecte antropomorf o de "frare".
Tenint en compte la seva situació dins la zona megalítica de l'Albera, Tarrús (2002) el data entre el neo­lític mitjà i el calcolític-, és a dir, entre el IV i el III mil·lenni aC.

Altres enllaços amb informació:















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada