Blogs - pàgines - vincles

dissabte, 25 de maig del 2024

PONT DE FERRO DE MAS GORGOLL SOBRE LA RIERA AUBI

PALAMÒS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


El pont es construeix el 1878 per Gustave Eiffel, l’enginyer autor de la famosa torre de París (1887-1889). És un encàrrec de la ciutat de Girona amb motiu de l’arribada del tren. Destinat al transit rodat, s’ubica sobre el riu Güell, davant de la devesa, per això se’l coneix com el pont del rellotge. Tot i el non estat de l’estructura, l’augment del trànsit n’obliga la retirada l’any 1963; per això es planteja reutilitzar-lo. Un grup de veïns de la urbanització del Belitrà, encapçalats per la família De Toca i De Ciurana, en promouen la compra i instal·lació a sobre la riera Aubi, per connectar aquest paratge amb el nucli de Palamós. L’estructura, d’una peça, es trasllada l’any 1963 durant la matinada de dos dies obligant a tallar el trànsit de vehicles en el seu recorregut. S’inaugura el 24 de juny de 1969.

El pont, de 18,5 m de llarg x 6 d’ample, fou comprat per 25.000 pessetes. El seu trasllat valgué cinc vegades aquest preu. Fotografia Serrat. Família De Toca i De Ciurana. SAMP.

Inauguració oficial del pont el 24 de juny de 1969 amb parlaments del Sr. Arturo Maria, alcalde de Palamós; el Sr. Pere Ordis, president de la Diputació de Girona, i el Sr. Josep Maria De Toca, representant dels promotors. Fotografia Serrat, Família De Toca i De Ciurana. SAMP.













Alexandre Gustave Eiffel ( Dijon 15 de desembre de 1832 - París 27 de desembre de 1923 )

***************************************************
Enllaços amb informació:











Membres de la família de Toca i autoritats municipals



***************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada