Blogs - pàgines - vincles

dijous, 16 de maig del 2024

TORRE MONTURIOL - CAN BARBA

GELIDA - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Construïda el 1888 pel mestre d’obres Joan Pascual i Batlle (1841-1906) com indica la reixa de l’entrada. El propietari, el barceloní Joan Monturiol (descendent de l’inventor de l’ictineu), residia en una torre amb el mateix nom a Pedralbes. Forma part de les torres d’estiueig amb grans jardins romàntics que es delimitaven amb una tanca que trobem al llarg del carrer Sant Lluís, com la Torre Llobet (1886), coneguda com a Torre Comajuncoses, on va residir el terrassenc Joan Cadevall i Diars (1846-1921), botànic i geògraf.







************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Descripció:

Gran casa que recorda un petit palau francès del XVIII. Consta de tres plantes, un soterrani i un mirador elevat. En algun indret, malgrat estar construïda el 1888 en estilístiques decadents d'un classicisme francès, hom hi comença a endevinar el modernisme. Del seu interior, cal destacar uns quadres de tema nàutic i dues grans pintures sobre tela de tema històric de gran valor artístic, col·locades al saló de tres naus, decorat també amb mobles d'estil vienès i un quadre amb una visió de la casa l'any 1915. A l'esplendorós parc -talment arrencat a una casa de Versalles- existeix un monument a Narcís Monturiol, instal·lat l'any 1941 amb el seu bust i la llegenda "Monturiol, 1819-1886", un brollador molt bonic, la soca descomunal d'una gran acàcia morta el 1964, i un pou que comunica amb la casa.

Notícies històriques:

La vox populi sempre ha relacionat aquesta torre amb l'inventor del submarí, malgrat haver mort el 1886, dos anys abans d'inaugurar la casa, afirmant que havia estat a Gelida. Nosaltres atribuïm la relació d'aquesta casa amb la construcció del monument esmentat, fet el 1941 al jardí.

************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8028

https://estimadaterra.wordpress.com/2023/10/03/torre-de-monturiol-de-gelida-alt-penedes/

************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada