Blogs - pàgines - vincles

dimarts, 24 de setembre del 2024

 EDIFICI CLAUSTRES

BESALÚ - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/









Motllura de l'antic claustre encastata al mur de migdia





**********************************************

Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Descripció:

Edifici de més de 2.000 metres quadrats situat a la plaça dels Claustres, al costat del monestir de Sant Pere. De planta rectangular, aquest gran immoble té planta baixa, dos pisos i coberta a quatre vessants amb carener paral·lel a la façana principal. Aquesta última, orientada a la plaça, presenta una galeria porxada a la planta baixa formada per onze arcs d'arc de mig punt amb maons disposats a sardinell, que comparteixen els mateixos pilars arrebossats i pintats de secció quadrangular i capitells toscans. El mur de la galeria de la planta baixa, que queda endarrerit respecte de la façana principal, presenta quatre portes rectangulars de fusta adovellades, així com una finestra d'arc escarser en un dels extrems, també adovellada. Pel que fa a la resta de pisos de l'immoble, tant la façana principal com la posterior presenten la mateixa disposició: a la primera planta i al llarg de tota la façana s'alternen finestres quadrades amb altres obertures rectangulars que s'obren a balcons individuals sense voladís i amb dues batents; a la segona planta i situades de manera simètrica respecte del pis inferior hi ha una sèrie de finestres rectangulars que mantenen un aspecte molt semblant a la resta d'obertures. Algunes obertures encara mostren algunes restes d'arcs de descàrrega fets amb pedra. Remata la façana una cornisa. El parament de l'edifici és fet a base de carreus poc escairats i de diferents mides disposats de manera irregular.

Notícies històriques:

El monestir de Sant Pere tenia un claustre romànic de petites dimensions, del qual tan sols s'ha conservat una motllura de pedra encastada al mur de migdia. L'any 1350 fou substituït per un de més gran i del qual es conserva l'arrencada d'una volta i restes de claus de volta i capitells escampats arreu del municipi. Segurament hauria existit un tercer claustre del segle XVII (1642 aproximadament), destruït pels francesos. El claustre servia per ordenar les dependències del monestir, és a dir, les cases dels monjos i la casa de l'abadia. Després de la seva desaparició, de l'enderrocament de la casa de l'abadia i de la desamortització de les diverses dependències del monestir, l'espai restant es convertí en un pas públic cap al carrer de la Font. L'edifici dels claustres es remunta a començaments del segle XVIII, i després de la Guerra del Francès fou reconstruït pels monjos (segle XIX). L'espai va acollir una fàbrica tèxtil i una casa de colònies.

**********************************************

Enllaç del jaciment de la Plaça dels Claustres:

La Plaça dels Claustres - Carrer Portalet és un jaciment arqueològic funerari i d'hàbitat d'una cronologia que abasta dels segles XI al XX, en estar vinculat amb el medieval Monestir de Sant Pere i amb el desenvolupament de la ciutat en època moderna i contemporània. Se situa a tocar del Monestir de Sant Pere de Besalú, al centre històric de la ciutat, el qual va desenvolupar-se a vora del riu Fluvià. El 2016 es va intervenir amb motiu de la instal·lació d'una canonada de gas. Es van identificar 3 fases: - Segles XI-XIV: correspon a dues estructures funeràries a escassos 2,5 m de l'absis de Sant Pere. La primera estructura, de fosa simple, orientada d'est a est, contenia un individu adult en decúbit dorsal; també va enregistrar un segon individu, a mode d'inhumació secundària. La segona estructura, també de fosa simple i separada de la primera per una paret feta amb còdols, també tenia un individu adult en decúbit dorsal. Malgrat que la cronologia de les inhumacions no s'ha pogut establir de forma relativa per material arqueològic associat, formal i estratigràficament es poden identificar com a tombes medievals d'aquests segles. Així, correspondria a l'espai cementirial ja desaparegut associat al conjunt monàstic, el qual hauria estat molt prolongat en el temps per les superposicions documentades. - Segle XVI: correspon a un paviment de còdols situat a 2,5 m del porxo de l'Hospital de Sant Julià. Els còdols són de mida petitat i no estan lligats amb morter. El material ceràmic associat indica una clara cronologia moderna. Tot i així, la cota d'aquest nivell és més baixa que el fonament del monestir de Sant Pere, del segle XII, per la qual cosa es pot suggerir un gran desnivell en aquesta àrea, que ara ha quedat anivellat. - Segles XVIII-XX: només pertanyen a aquesta època moderna-contemporània tres murs de còdols i calç que corresponen a edificacions d'hàbitat que es lliurarien a l'absis de Sant Pere, construïdes entre els segles XVIII i XIX. Doncs, l'estat de conservació de les estructures documentades a la rasa es desconeix.

 **********************************************

Altres enllaços amb informació:


**********************************************



 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada