Seguidors

dimarts, 2 de gener del 2018

EL RENTADOR - SAFAREIG - Bordils

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Al panell informatiu hi diu:
El rentador del carrer Almeda de Bordils és un safareig públic de propietat municipal restaurat l’any 2007 pel Consorci Alba-Ter i l’Ajuntament de Bordils.
Aquest rentador és un clar exemple de l’arquitectura popular i rural d’inicis del segle XX i es troba situat en una porció de terreny d’aproximadament 25 metres quadrats, que va ser comprada per l’Ajuntament l’1 de juny del 1932 al Sr.Juan Solés Batet, veí de Bordils, per la quantitat de 200 pessetes.
El rentador es nodreix de l’aigua que li proporciona un rec que parteix de la Sèquia Vinyals, en direcció nord,anomenat rec del Safareig.
Antigament, la gent anava als safareigs a rentar la roba I tota meni d’estris aprofitant l’aigua corrent de rius I rieres,en aquest cas, un canal de rec.Aquest infraestructura va aportar certes comoditats als veïns que en feien ús, majoritàriament dones: els permetia rentar la roba en un corrent “domesticat” estalviant-se haver-ho de fer en un medi canviant com pot ser un riu, podien rentar sote sostre evitant les assolellades a l’estiu i les pluges sobtades, podien recolzar la roba i fregar-la dempeus evitant haver de buscar alguna pedra i agenollar-se i, finalment, podien penjar la roba quan acabaven de fer-la neta.
Els rentadors eren, al mateix temps, lloc de trobada i socialitació ja que, tot fent bugada, hom s’assabentava de tot el que passava al poble.Es per aixó que la paraula “bugader”, a part de fer referencia a algú que renta roba,també significa “persona embolicaire i xafardera”.
L’arribada dels electrodomèstics i l’extensió del seu ús va fer que,ben entrat el segle XX,s’anés perdent el costum d’anar a fer la bugada i que les infraestructures existents s’anessin abandonant progresivament.També es va perdre la figura de la bugadera professional, dedicada a renta roba d’altres, o el fet de fer-se el propi sabó a base d’olis cremats i cendres que era totalment natural i permetia aprofitar l’aigua sortint del safareig per a regar les hortes.

Enllaç am informació i descripció:
que diu:
Safareig disposat paral·lelament i a tocar de la sèquia Vinyals, entre la sèquia i el carrer Almeda. Subdividit recentment i per causes ignorades en dues parts: la part més septentrional conserva la coberta, una estructura precària de ferros i uralita, mentre que l'altra part, a més de no preservar la coberta, està plena de runa. Un envanet de totxo impedeix l'accés lliure a la part mes septentrional, alhora que la pràctica totalitat del safareig està bruta i plena d'herbes.
Altres denominacions:
Safareig de les Dones
Observacions:
Cal una urgent rehabilitació d'aquest element, que -a més- dóna mala imatge, ja que es troba en una de les principals vies de Bordils.
Dades històriques:
El safareig públic en entrar en desús s'ha anat abandonant.
Cronologia:
1932
Altre enllaç amb informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada