Seguidors

dijous, 2 de maig del 2019

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE PALAU
TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





























A l'excel·lent blogg de l'Antonio Mora Vergés Tribuna del Berguedà ens diu:

Època: segle XIII-XIV
Edifici d'una nau, de planta rectangular, sense capçalera destacada. L'edifici és ruïnós, en un poblat abandonat. Es mantenen les seves estructures arquitectòniques, llevant del frontis i de l'atri que el precedia, del qual queden testimonis, sobretot al N on hi ha un fragment d'una volta de quart de cercle. L'interior és cobert amb volta apuntada i seguida, sense cap arcada. Al mur de llevant hi ha una finestra de doble esqueixada i al de migdia restes d'una porta lateral. Una campanya de neteja de l'edifici ha posat al descobert la façana de la galilea, amb l'espai d'entrada; el basament dels frontis amb l'espai inferior d'una possible porta elevada, el basament del tenant d'altar i fragments de paviment d'argamassa.
L'edifici es construí amb carreus força mal tallats, essent ben escairats a les cantonades. A l'entorn del temple hi ha restes d'edificis del poblat d'origen medieval, altes i grosses "parets seques", agrícoles i testimonis de poblament d'època romana.
L'esglèsia es troba esmentada a les "Rationes Decimarum" dels anys 1279 i 1280 (Sancte Marie de Palacio). En dos nomenclàtors de la diòcesi de Girona de darreries del segle XIV es fa constar que era una capella -amb sacerdot adscrit- de la parròquia de Sant Joan de Bellcaire.
La vil•la romana, que ha originat el topònim, presenta vestigis en una extensió molt considerable.
La neteja de les ruïnes ha estat duta a cap pel Centre d'Estudis Escalencs. El Palau és un paratge molt més proper a la vila de l'Escala que no pas al seu cap de terme, Torroella de Montgrí. De fet, per trobar-se a les estribacions septentrionals dels massís del Montgrí, geogràficament s'hauria de considerar pertanyent a l'Alt Empordà.

Altres enllaços amb informació:




******************************************************************************


Ja fa un temps s'han recuperat bona part de parets de pedra en tot el Massís del Montgrí lo que li dona la identitat de temps passats.




































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada