Seguidors

diumenge, 15 de setembre del 2019

COVA DELS LLADRES
PALS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Gràcies al Narcís Subirana i Feliu del Mas Corredor de Pals i les seves indicacions, vaig poder trobar aquesta cova que es troba al cim d’un petit turó prop de la urbanització Mas Tomasí. Envoltada de grans pinedes i alzines sobresurten unes grans pedres i es pot veure la seva entrada que segons en Narcís fa uns 8 metres de llargada i 2 d’alt, la pedra està composta de ferro.



Narcís Subirana i Feliu

En el llibre Llegendes de mar de la Costa Brava d’en Miquel Martín en Narcís va fer un escrit sobre una llegenda titulada El tresor fugisser de Pals, una llegenda oral de Pals sobre la cova que deia:

“En aquells temps, a Pals, hi havia port i la platja s’estenia terra endins fins gairebé tocar-se amb els Masos de Pals, on molts pescadors bastien les seves barraques per guardar-hi els ormejos. Encara no fa gaire es podien veure les antigues arcades sota les quals reposaven les barques. I encara avui, molt a la vora del que era el camí Ral, més enllà de la closa d'en Caçà, es pot veure una cova discreta i encofurnada entre els matolls. Era coneguda com la cova dels Lladres, ja que per aquells boscos, corriols, puigs i camps abundaven els saltamarges, que o bé s'amagaven en aquella cova o bé hi amagaven els seus botins.
Fou durant aquells anys malsegurs quan un vaixell, carregat d'or i pedres precioses, atracà al port tot guiant-se per la torre de Mar. Portava aquell opulent regal, segons s'explica, a un destacat senyor de la vila reial de Pals per agrair-li la seva col·laboració en un viatge més enllà de les terres conegudes”.







Tot al voltant de la cova hi ha grans blocs de pedres.





I petites coves.







Sostre de la cova



Pinedes que sovint estàn travessades per corriols sorrencs



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada