Seguidors

dissabte, 5 de novembre del 2022

PLAÇA DEL CAVALLER DALMAU DE CREIXELL

CREIXELL - BORRASSÀ - L'ALT EMPORDÀ 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Al costat de l'església de Santa Maria de Creixell hi ha un petit espai que es la plaça del cavaller Dalmau de Creixell qui fou templer empordanès.






*************************************************

Article de Núria Roca i Armangué

Llicenciada en Història de l’Art

Màster en Patrimoni Cultural per la UDG

Publicat a https://issuu.com/aias-editorial/docs/llibre_alt_empord__web/44 

El nom de Borrassà va íntimament lligat al del llinatge dels Creixell. A l’Edat Mitjana, el feu de Borrassà -que comprenia els termes de Borrassà, Pontós, Vilamalla, Avinyonet de Puigventós i part de les terres de Navata i Ordis- pertanyia a aquesta família. El nom de la família Creixell a la vegada està íntimament lligat al de la història de Catalunya, ja que diversos membres d’aquest llinatge hi varen tenir un paper important.

El primer membre destacat va ser Dalmau de Creixell, fill de Guillem Ramon de Melany, més endavant anomenat de Creixell, i Beatriu de Navata. Fou cavaller, possiblement de l’ordre del Temple, que comandà l’any 1212 les tropes dels reis Alfons VIII de Castella, Sancho VII de Navarra i Pere II d’Aragó a la Batalla de les Navas de Tolosa. Batalla decisiva en què es va debilitar el poder mohade i es va consolidar la frontera castellana a Sierra Morena. Dalmau de Creixell morí durant la batalla i va ser enterrat amb tots els honors pels tres reis a l’església major d’Úbeda (Jaén). Actualment, al poble de la Carolina, fundat com a capital de la Nuevas Poblaciones per Carlos III al segle XVIII, hi trobem un monument dedicat a aquesta batalla, en el qual es pot llegir: “Dalmau de Creixell Caballero catalán de la cavalleria cristina en la Batalla de las Navas de Tolosa muerto victoriosamente al frente de sus jinetes en estos campos, en combate contra la morisma”. D’aquesta gesta també es conserva al Monestir de Santa Maria la Real de las Huelgas (Burgos) -construït al segle XII pel rei Alfons VIII de Castella-, el Penó de las Navas, un tapís que decorava la tenda de campanya del cabdill àrab An-Nasir durant la famosa batalla.

El segon membre destacat va ser Dalmau II, nebot de Dalmau de Creixell. L’any 1213 com a cavaller va prendre part a la Batalla de Muret, moment clau per a la configuració de l’especificat feudal del món occitano-català. En aquesta batalla va perdre la vida el rei Pere El Catòlic, bo i defensant el seu parent, Ramon VI de Tolosa, compte de Tolosa, davant la croada d’Inocenci III contra els càtars. Una cançó trobadoresca, la Cansó de la crozada, atribuïda a Guillem de Tudela, ens narra com Dalmau li va salvar la vida en aquesta batalla tot tirant-se a les aigües del riu Garona. Acabada la batalla, Dalmau II va ser excomunicat per Inocenci III però al 1225 va ser absolt i va poder ser enterrat cristianament a la Comanda de l’Ordre del Temple de Sant Llorenç de les Arenes (Foixà, el Baix Empordà).

El llinatge dels Creixell es va estroncar al cap de 150 anys, amb Blanca d’Hostoles, única filla de Guillem II de Creixell, el primogènit de Dalmau II. Blanca es va casar amb Guillem Galceran de Cartellà, però no va tenir descendència. Estroncada la línia directa al 1691, el títol de compte de Creixell fou concedit pel rei Carles II al senyor Ramon de Sagarriga i de la Puente. Actualment, ostenta el títol Vicente Dalmau Cebrián Sagarriga, empresari vitícola de les conegudes bodegues de la Rioja Marqués de Murrieta, entre d’altres.

A Borrassà encara resten vestigis que ens evoquen el record d’aquest llinatge, com ara el castell, que és el corpus fabricae de l’actual església de Sant Andreu de Borrassà, segons la darrera recerca històrica, i un capitell del segle XIV que presenta l’escut heràldic de la família Creixell i d la família Cartellà.

*************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.diaridegirona.cat/dominical/2022/03/06/qui-dalmau-creixell-63484274.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Dalmau_de_Creixell

*************************************************


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada