Seguidors

dimarts, 7 de febrer del 2023

ERMITA DE SANT MIQUEL DE L'ARN - SANT MIQUEL DELS ARÇOS

SENTMENAT - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/









***************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XI-XVII

Descripció:

Capella rural de la qual només en queden les restes dels murs de la nau, de 2 metres d'alçada i el basament de l'absis. La planta de la nau és rectangular i oberta per la banda de llevant on és incorporat l'absis. Aquest és de planta semicircular i la unió amb la nau, de major amplada, es fa mitjançant un doble reclau que realitza la transició entre els dos àmbits. L'accés a l'interior de l'ermita es feia per un portal situat al mur de migdia. Pel que fa a l'aparell dels murs conservats, hom pot diferenciar dues etapes constructives. La part inferior és feta amb blocs de pedra desiguals i poc tallats, especialment a la cantonada, on aquets prenen unes dimensions desmesurades. La part superior és feta amb pedres de mida petita que no tenen cap uniformitat. Amb el mateix aparell d'aquesta segona part són construïts els dos cossos adossats, l'un per la banda nord i l'altre per la de ponent, posteriors a l'edifici de l'ermita. Pels vestigis, la part baixa de la nau podria haver estat construïda a principis del segle XI; la part superior i els cossos adossats, són segurament reconstruccions fetes durant els segles XVI i XVII.

Dessacralitzada des de ja fa molts anys.

Història :

Capella documentada ja el 1027, en què una tal Rotuldis, al testament jurat a l'altar de la capella del castell d'Ardèvol, fa una deixa a l'església de Sant Miquel. A partir d'aquesta data sovintegen les notícies de la capella. Se sap que l'any 1189 s'esmenten dos camins públics que passaven pel costat i que "van a tot arreu". Aquesta expressió testimonia clarament de la situació privilegiada de la capella que era justament a l'encreuament de dos camins importants: el que procedent de Granollers, sortia de Caldes pel pont romà cap a Sentmenat i el que, procedent de Barcelona, es dirigia cap a Sant Llorenç Savall. Se sap també que l'any 1299 la servia un ermità. I que durant el segle XVII es trobava derruïda i que el seu propietari, Sagrera, la féu reedificar aleshores. Actualment es troba en ruïnes.

***************************************************

Enllaç del jaciment:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/3133

Cronologia: Romà ( -218 / 476 )

Descripció:

J. Estrada (ESTRADA, 1969) dóna la notícia de la localització d'una vil·la romana en aquest indret, prop de l'ermita de Sant Miquel de l'Arn o de l'Aro. Aquesta, es situa en l'estratègica cruïlla de camins antics que porten a Caldes per la zona occidental, al peu del turó de Torre Roja. L'església, enrunada actualment, era un edifici d'una nau, amb absis circular. La porta era a la façana de ponent i documentada des del primer quart del segle XI. C. Miró (MIRÓ, 1986) no trobà indicis que poguessin confirmar l'existència d'una vil·la romana en aquest indret. La prospecció superficial efectuada l'any 1989 durant la realització de la Carta Arqueològica no aportà cap més dada al respecte. El jaciment va ser prospectat en el marc d'una campanya de prospeccions extensives a la comarca del Vallès Oriental durant l'any 2008. No es va localitzar cap tipus de material arqueològic ni estructures constructives.

*************************************************** 

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1101

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28478

https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-sant-miquel-de-larn-sentmenat-valles-occidental/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1700/1753_SMiquelArn/SMiquelArn.htm

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/01/tur-de-la-torre-roja-lmits-dels-valls.html

https://natura.ues.cat/ca/descobreix-el-rodal-de-sabadell/sant-miquel-de-larn-r

***************************************************

 















 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada