Seguidors

dissabte, 5 d’agost del 2023

TORRE DELS MOSCATS 

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/





















*****************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI – XVII

Descripció:

Torre aïllada, a uns 3 kilòmetres a llevant de la vila de Torroella de Montgrí, situada al mig d'un olivar, en els primers replans del vessant meridional del Mont Pla i no gaire lluny del paratge de les Dunes. Té forma cilíndrica i té gairebé tota la seva alçada, fins i tot conserva quatre merlets rectangulars. La porta d'entrada es situa al nivell del primer pis i té forma rectangular però és més ampla que alta. La resta d'obertures són petites espitlleres. A l'interior es conserven dues voltes cupulars que conserven la trapa i les marques concèntriques de l'encanyissat emprat per construir-les. A la base de la torre es pot veure una obertura d'entrada molt mal feta que correspon a una època tardana quan la torre es va fer servir de barraca agrícola.

Notícies històriques:

Torre de guaita, construïda als segles XVI o XVII, que devia servir de punt intermedi entre els punts de vigilància propers al mar i la població.

*****************************************************

Article de Pau Roig publicat a la revista del Baix Empordà

El primer que sorprèn de la Torre dels Moscats és la seva senzillesa i austeritat, fins i tot comparada amb la resta de construccions defensives situades a la plana del Baix Ter, entre Torroella de Montgrí i l’Estartit. Construïda entre els segles XVI i XVII, amida 2 metres de diàmetre i conserva gairebé tota la seva alçada original, rematada a la part superior per quatre vistosos merlets rectangulars. La porta d’entrada, que pot semblar una finestra, es situa al nivell del primer pis (i per tant, resulta infranquejable sense una escala) i té forma rectangular, més ampla que no pas a alta, mentre que la resta d’obertures són petites espitlleres. A l’interior, molt interessant, es conserven dues voltes cupulars que conserven la trapa, així com les marques concèntriques de l’encanyissat utilitzat per construir-les. A la base de la torre hi ha una obertura d’entrada feta de qualsevol manera i sense massa miraments en època posterior, quan la torre es va fer servir de barraca agrícola; la porta de fusta que impedia al pas a l’interior ha estat despresa de les pollegueres però, malgrat això, la Torre dels Moscats es troba en un estat de conservació força remarcable. La trista situació d’abandó en la qual es veu atrapada des de ja fa anys, però, fa témer per la seva futura conservació. 

*****************************************************

Tot caminant per l'entorn
































*****************************************************
Altres enllaços amb informació:.




*****************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada