Seguidors

dimarts, 14 de novembre del 2023

CASA MARIA SALOMÉ OLIVER

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






*******************************************************

A l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú diu: 

Època: Probablement, 1892 (data pintura del vestíbul) Arquitectura eclèctica amb elements neoplaterescos 1932: reforma façana; 1985: reforma.

Autors: JosepMaria Miró i Guibernau, (1932) / reformes, Josefina Pericón i Peremiquel, arqte. tèc. (1985)

Promotor: Joan Fabré i Oliver (1868-1951)

Descripció:

Edifici entre mitgeres, de planta baixa més dues plantes pis. Façana composada en tres eixos, tres portals d’arcs carpanells a la planta baix;, balconada i fornícula esculturada al primer pis, recolzat en tornapuntes de ferro forjat i amb barana de barrots verticals; tres finestres balconeres amb barana al segon pis. Edifici amb cornisa amb dentell al llarg de la façana, i ampit del terrat. Façana amb estuc esgrafiat imitant a carreus.

Dades històriques:

La reforma de la casa de Maria Salomé Oliver Pollés va ser promoguda pel seu fill Joan Fabré i Oliver (1868-1951) l'any 1932. Joan Fabré i Oliver va ser il·lustrador, escriptor, erudit, periodista i fabricant. Segons els autors d“Americanos” “Indianos”, el projecte va ser realitzat per l'arquitecte Josep Maria Miró i Guibernau; molt possiblement es tractava d’una reedificació, ja que es conserva al sostre d'entrada de la casa una pintura signada per A Viñals amb data 1892. A l'Arxiu Comarcal no hem pogut trobar les sol·licituds d'obres per confirmar aquestes dades i dates.

El 7 de febrer de 1985, Joan Olià i Albà, propietari de la casa de Maria Salomé Oliver, va sol·licitar llicència d'obres per ampliació de les golfes. A la memòria del projecte de l'arquitecte tècnic Josefina Pericón i Peremiquel indica que ... La zona a ampliar es la parte anterior del desván del edificio... y por ello, alcanzar la altura propia de la tipología edificatoria de su entorno. También se pretende realizar divisiones interiores a fin de obtener una organización interna y estructural de la mencionada ampliación… Amb aquesta reforma, la façana de la casa de la Maria Salomé Oliver va adquirir l’actual fisonomía.


Façana original segons projecte de Josep Maria Miró i Guibernau, (1932), abans de la reforma de 1985.

*******************************************************

Enllaç amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=728

*******************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada