Seguidors

diumenge, 27 d’octubre del 2024

CAN SOLER

VEÏNAT DE GARRIGUELLA VELLA o GARRIGUELLA DE BAIX  - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


















************************************************
Enllaç amb informació:

Època: inici segle XIX

Descripció:

Casa bastida vers l'inici del segle XIX com ho testimonia la data 1801 que es pot apreciar incisa en una llinda.

Situat dins del nucli urbà de la població de Garriguella, al veïnat de Garriguella Vella o Garriguella de Baix. L'edifici forma cantonada entre la plaça de Baix i el carrer Principal. Edifici de planta rectangular format per dues crugies, amb la façana orientada a la plaça. Destaca un altre cos situat a la part posterior i un tercer cos disposat en paral·lel a les dues principals, davant del carrer Figueres, i comunicat amb l'edifici principal mitjançant una passarel·la coberta, que travessa el carrer Principal. L'edifici principal presenta la coberta a quatre vessants de teula i està distribuït en planta baixa i dos pisos. La façana principal presenta, a la planta baixa, un gran portal d'entrada d'arc rebaixat, emmarcat per carreus de pedra ben tallats. Al costat hi ha una finestra geminada rectangular, amb columneta central de separació i llinda plana. Al primer pis hi ha dos finestrals rectangulars, amb els emmarcaments de pedra i les llindes decorades amb volutes i motius vegetals. Tenen sortida a un balcó corregut sostingut per dues mènsules treballades, amb barana de ferro i llosana motllurada. Al lateral dret, una finestra ovalada amb el mateix tipus d'emmarcament descentra la simetria de la façana. En el segon pis s'obre una àmplia finestra d'arc rebaixat bastida amb maons, amb dues grans columnes helicoidals que divideixen la finestra en tres obertures. La central presenta un ampit de pedra treballat. El cos adossat al costat nord presenta dos grans portals d'arc rebaixat bastits amb maons, i al pis, una gran terrassa amb sortida des de la crugia posterior. La façana orientada al carrer Principal presenta un altre portal d'accés a l'interior, d'arc rebaixat i bastit amb dovelles de pedra escairades. Al primer pis, tres balcons exempts emmarcats amb pissarra i amb la llinda plana. El central presenta la data del 1801. Al segon pis, quatre finestres balconeres sense pedra, però amb barana de ferro. Des del primer pis s'accedeix a la passarel·la que comunica la casa amb el cos situat al costat sud. Presenta la coberta rebaixada, amb el parament arrebossat i pintat amb tres petites obertures, i sostinguda per dos llargs revoltons de maons. A la cantonada amb l'edifici principal presenta unes volutes decoratives de maons. El cos sud presenta, al carrer Figueres, un gran portal d'arc rebaixat bastit amb maons i, al carrer lateral, un de mig punt bastit amb pedra. Al pis hi ha una gran terrassa amb barana de maons. Tota la construcció es troba arrebossada i pintada de color rosat, excepte la crugia nord, amb el parament de pedra vist.

************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=garriguella&page=2&pos=18

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6123

************************************************

 




 

BÚNQUER DE MALA VEÏNA

GARRIGUELLA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




**********************************************
Enllaç amb informació:

Època: mitjan segle XX

Descripció:

Situada al sud-oest del nucli urbà de la població de Garriguella, al cim del puig de la Mala Veïna, al costat de les restes de la torre del mateix nom. Al quilòmetre 49 de la carretera C-252. Casamata de planta circular, amb cinc grans obertures apaïsades a mode d'espitlleres per efectuar el tir. Està bastida amb blocs de formigó i, exteriorment, presenta tota la coberta camuflada amb pedra de la zona. És força probable que gran part de la pedra procedeixi de la torre de la Mala Veïna, situada al costat. L'accés està situat al talús sud del cim del turó. L'obertura és rectangular i hi ha unes escales que baixen per accedir-hi. A l'interior, un passadís de tres trams desemboca a la sala de tir, un espai circular molt reduït, apte per dues o tres persones.


**********************************************
Altre enllaç amb informació:

**********************************************







CASA JOAN CARBÓ XIFRA - CASA VISTÒRIA CARBÓ GIRBAU

BLANES - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







*******************************************************
Enllaç amb informació:

Època: inici segle XX

Autor: FrancescPortillo Quintana (1897 - 1968)

Descripció:

Casa cantonera que fa mitgera amb l'habitatge veí. Conta de planta baixa i un pis amb teulada a doble vessant i el carener paral·lel a la façana principal. Aquesta presenta dues obertures per planta. Les de la planta baixa, una porta i una finestra, són d'arc de mig punt emmarcat per una motllura llisa. Les del primer pis són dues porten que s'obren a un balcó corregut i estan decorades amb un frontó llis a la part superior. Les cantonades estan decorades amb pilastres d'ordre gegant i el coronament està format per un frontó semicircular flanquejat per gerros. La façana lateral és de línies més senzilles però presenta motllures decoratives.

Notícies històriques:

L'actual plaça de Catalunya era, el 1927 (l'any de construcció d'aquest habitatge), un barri de pescadors i el front de la riera de Blanes. Per tant, no era un espai buit, sinó que havia estat ocupat per una filera de cases de gran senzillesa, però dotades d'un fort caràcter tradicional. Des del tombant del segle i molt especialment des de la llarga estada professional de Francesc Folguera a la vila, que s'hi instal·là un gust prou estès per la novetat arquitectònica fins i tot entre els propietaris que no eren rics estiuejants. Aquesta modesta construcció és un dels escassos exemples que han sobreviscut. L'autor, Francesc Portillo Quintana, que havia obtingut el títol d'arquitecte el 1924, havia esdevingut arquitecte municipal de Blanes el 1926. Posteriorment, també ho seria de Lloret de Mar, on el 1933 va signar les noves escoles municipals, avui desaparegudes, i de Rubí. Ens trobem, doncs, amb l'obra iniciàtica d'un arquitecte que evolucionaria amb els temps, que s'hi adaptaria, com bé ho proba la factura d'una de les seves darreres obres, l'Hotel Copacabana, a Lloret de Mar, del 1964. Portillo va fer aquesta casa per a Joan Carbó Xifra, "casado, del comercio y propietario", veí de Blanes. Els plànols originals es conserven a l'Arxiu Municipal i mostren sensibles diferències amb l'obra acabada, tant pel que fa a la façana com a la disposició interior. Sobre el paper s'hi dibuixa una casa amb coberta a dues aigües de ràfecs prominents, amb una façana les obertures de la qual, proporcionaven un gran equilibri -portal i finestra a la planta baixa i un gran finestral amb balcó a la primera planta- que, la realització final, amb dues obertures, no aconsegueix de conservar. A més, la transformació devia fer renunciar a l'escut de Blanes esgrafiat en una posició que, al capdavall, ocuparia el buit d'una de les dues finestres. A l'interior, la reforma va implicar l'aparició de dues habitacions allà on, sobre el paper, només n'hi havia una. Malgrat tot, una gran part del programa decoratiu sí que va dur-se a terme com el va pensar l'arquitecte.

*******************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=blanes&page=5&pos=47

*******************************************************




FONT DE LA MINA CRISTAL·LINA

BLANES - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







************************************************

Enllaç amb informació:

Època: inici segle XX – any 1860

Autor: Antoni Serra Abella – Francesc Folguera Grasi

Descripció:

Font situada entre dos habitatges i a sobre hi ha un dipòsit de la mateixa amplada i d'uns vuit metres d'alt que l'abasteix. La font adopta la forma d'un petit templet amb el seu corresponent frontó en obra vista que emmarca un plafó ceràmic i una pica de pedra, amb incrustació també ceràmica. La decoració ceràmica conté una llegenda en català amb el nom de la font, dos coloms (o orenetes) i dos dofins encreuats, sobre les onades del mar, que emmarquen el brollador d'aigua. Possiblement, en la versió original era un cap de lleó ceràmic de color blau marí, avui substituït per una simple aixeta. La pica és de pedra i, en el frontis, conté també decoració ceràmica, representant algues i herbes marines. El color de fons de tot el conjunt ceràmic és el blanc trencat; les lletres i les ales dels ocells en gris-negre; i a la resta predominen els colors verds i blaus. A la part inferior dreta del plafó ceràmic hi ha gravada la inscripció "Serra, 1932".

Notícies històriques:

Durant el primer període de la Segona República espanyola es va reformar la Font de la Mina Cristal·lina. Entre el dipòsit i l’estructura decorada de la font, es conservà el rètol ceràmic decimonònic amb la inscripció en llengua castellana “Fuente de la Cristalina, 1860”. El projecte de reforma va ser projectat per l’arquitecte Francesc Folguera, estiuejant a Blanes, i la decoració va anar a càrrec del prestigiós obrador ceràmic dels germans Serra de Cornellà de Llobregat.

************************************************

Altres enllaços amb informació:




************************************************






divendres, 25 d’octubre del 2024

PORTAL DE LA MURALLA - FORTIFICACIONS DE COLOMERS

COLOMERS - EL ABIX EMPORDÀ

Fotos de JoanDalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





















*******************************************
Enllaç amb informació:

Època: medieval

Descripció:

De l'antiga muralla de la vila només en resta un portal d'accés amb un arc adovellat de pedra, situat a pocs metres a ponent de l'església, i l'antic traçat dels murs.


Davant l'església de Santa Maria hi han restes de l'antiga muralla

************************************