Seguidors

dijous, 31 d’octubre del 2024

MONUMENT A L'EXILI

LA VAJOL - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


El monument a l’exili fou erigit amb ajuts públics (Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona i Ajuntament de la Vajol) i amb la participació de diversos particulars. L’escultura, realitzada per Lola Reyes i Joan Garcia-Codina, va ser inaugurada el 8 d’abril de 2000. Evoca un home que dóna la mà a la seva filla que, només amb una cama, s’aguanta amb l’ajut d’una crossa. Es tracta de dos personatges reals, Mariano Garcia i la seva filla Alícia, arribant a Prats de Molló a principi de febrer de 1939, camí de l’exili. Aquest episodi va ser captat per la càmera de Roger Viollet i va aparèixer al setmanari francès  L’Illustration. Es tracta d’una de les imatges més conegudes i simbòliques de l’exili republicà.






















**************************************************

Durant la Guerra Civil espanyola, a mitjans de 1937, el President del Govern de la República, Juan Negrín, va trobar a La Vajol un indret ideal per guardar el tresor de la República en cas de perdre la guerra. La Vajol era una petita població fronterera amb França, de difícil accés i que tenía unes mines subterrànies de talc, on es podien guardar elements de valor. Per això, cap a final de 1937, Negrín va confiscar la Mina Canta als germans Giralt Canta i, sota l'estricte control del seu fill, Juan Negrín Júnior, es començaren les obres d'adaptació de la mina per poder albergar l'or de la República i obres d'art provinents del Museu del Prado. Negrín va fer venir obrers de Cartagena per construir un edifici de tres plantes sobre les mines, que encara es conserva, i una cambra cuirassada al subsòl revestida de ciment pels possibles bombardeigs. La mina va quedar expropiada sota l'autoritat del govern, i estava sota la responsabilitat directa i vigilància absoluta del Ministre d'Economia i Hisenda, Francisco Méndez Aspe.
Juan Negrín també es va instal·lar a la vila els últims dies de la guerra, al mas de Can Barris. Més tard, s'hi va instal·lar també l'Estat Major, el Ministre d'Estat i altres membres del Govern; el President de la Generalitat, Lluís Companys, i el lehendakari, José Antonio Aguirre, estaven instal·lats al veí poble d'Agullana, a Mas Perxers. El dia 1 de febrer del 1939 hi arribà el President de la República, Manuel Azaña. Per tant, La Vajol, va ser l'última capital d'Espanya en temps de la II República. La nit del 4 al 5 de febrer, Azaña s'exilià cap a França, una hora abans que ho fessin Lluís Companys i José Antonio Aguirre. Tots tres van acabar travessant la frontera pel coll de Lli fins a arribar a les Illes, al Vallespir. 

Les obres d'art que hi havia guardades a la mina foren posteriorment traslladades a la Societat de Nacions a Ginebra, a Suïssa, per la seva custòdia temporal, amb un document signat la nit del dia 3 de febrer al castell de Figueres. Pel que fa al tresor de la República, l'endemà 71 camions, protegits per carrabiners, van transportar-lo cap a el Pertús per tal d'embarcar els quadres cap a Mèxic amb el vaixell "Vita". Alguns van travessar la frontera pel coll de Lli, en direcció a les Illes, però van tenir problemes en passar per la carretera; el setè camió es va tombar per la zona de la masia de Can Barris, de manera que alguns quadres van caure al camp. Mai no es va saber si va ser traslladat posteriorment.
El setmanari francès L'Express va publicar el 1993 un reportatge sobre aquest setè camió perdut, on esmentava la possibilitat que els soldats haguessin amagat els lingots d'or. Sobre aquest fet tracta també el llibre "El setè camió", de la historiadora Assumpta Montellà, i que va ser presentat el 2007 a l'antiga mina de talc, can Canta, també dita mina d'en Negrín.

**************************************************
Enllaços amb informació:



**************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada