Seguidors

dilluns, 14 d’octubre del 2024

CAN TORRABADELLA - CAN RAMONEDA

GRANOLLERS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
























**********************************************
Enllaç aamb informació:

Època: segle XIX – any 1899

Autoria de l'element: FrancescMariné Martorell (arquitecte) (Barcelona, 8 de setembre de 1845 - 5 de juliol de 1902)

Descripció:

Casal unifamiliar de caràcter senyorial que s'inscriu dins del concepte de ciutat-jardí. És l'edifici de llenguatge eclèctic més singular de la ciutat i constitueix una fita visual important als carrers de Granollers. És de grans dimensions, fa cantonada amb la carretera-carrer Anselm Clavé, eix principal de la ciutat, i consta de jardí posterior, que dona a la plaça de Barangé.

La composició de les façanes és simètrica, amb una tribuna circular a la cantonada amb coberta de pavelló octogonal tancada amb estructura metàl·lica i vidre acolorit a la part superior. Constitueix l'element més significatiu de l'edifici. La façana principal està composada a partir de tres eixos, amb la porta d'accés al central. A la part superior destaca un frontó o acroteri molt treballat, que té gravada la data "1902". Els buits són de composició vertical, emmarcats amb llindes planes i guardapols. El tractament de les façanes descansa sobre el sòcol de pedra, que constitueix el basament i la tanca del patí-jardí. Les plantes baixa i primera es tracten amb estuc, amb especejament que imita carreus. La coronació de l'edifici es resol amb molt d'èmfasi mitjançant una franja que incorpora un fris, la cornisa i la balustrada, així com el frontó de la façana principal, que assenyala el portal d'entrada.

A l'interior, destaca el treball de fusteria i el mobiliari. L'accés a la porta principal des del carrer es fa mitjançant una escala. En l'espai del vestíbul destaca l'enteixinat i els motius vegetals esgrafiats a les parets. Resulta d'interès a tota la casa el treball de reixes i els elements decoratius de caràcter clàssic (CUSPINERA et alií, 2001; PATRIMONI, 1985).

Història:

Es troba a l'antiga carretera de Barcelona a Vic, que travessa el casc urbà i que impulsà el creixement del primer eixample de Granollers, a finals del segle XIX. Aquest eix, darrerament, està patint un fort procés de transformació amb la proliferació de construccions de substitució. La casa és de l'any 1899.

Promotor d'aquesta casa fou Tomàs Torrabadella i Fortuny (1848-1912). Fill únic d'un farmacèutic amb negoci al carrer de Santa Elisabet, Tomàs Torrabadella i Fortuny va estudiar farmàcia per seguir la tradició familiar, però va conrear sovint la seva vena artística a través de la pintura i la fotografia. El 1899 va encarregar a l'arquitecte barceloní Francesc Mariné i Martorell (1845-1902) la construcció d'un casal unifamiliar molt a prop del negoci familiar. Mariné era en aquella època l'arquitecte municipal de Granollers, càrrec que també va ocupar a L'Hospitalet de Llobregat i Sarrià. La seva principal obra va ser el col·legi de l'Escola Pia de Sarrià, tot i que no va firmar el projecte a causa de la incompatibilitat amb el seu càrrec (Regàs; Blancafort, 2014: 22).

El treball de forja va fer-se a Can Guidons de Granollers (GARCIA PEY, 1990). Després d'un temps de ser construïda l'edifici fou adquirit pel Sr. Vicenç Ramoneda Galobart, més conegut pel renom de "Malherba" o "Mala herba". El Sr. Ramoneda, que venia de Parets, acostumava a dir que "a casa meva mai creix cap mala herba"; per això la casa es va conèixer també com "Can Malherba" (Informació oral Sr. Eustaqui Casals Margall, febrer 2002).

**************************************

Altres enllaços amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/09/can-torrabadella-de-granollers.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28938

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=16033

https://estimadaterra.wordpress.com/2020/10/21/casa-torrabadella-de-granollers/

https://ideasdeocio.com/casa-torrabadella-de-granollers/

**************************************




 





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada