Seguidors

dijous, 10 d’octubre del 2024

CASTELL DE SANTA PAU

SANTA PAU - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



El castell desl barons de Santa Pau fou la residència habitual dels senyors des de la creació de la baronia de Santa Pau l'any 1278. Al voltant seu es va anar bastint el recinte emmurallat, que va suposar la formació de la vila de Santa Pau. De planta rectangular, aquest castell palau és fruit d'un procés constructiu que s'estén des de mitjan segle XIII fins al segle XVIII. Sobresurt la torre de l'homenatge que té a la base l'antiga capella de Sant Antoni Abat i Sant Honorat.





L’escut consta de tres turbants que representen tres reis presoners



















*********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVII

Descripció:

Gran casal rectangular, amb pati interior i torre angular quadrada. Obra dels segles XII al XVII. El castell dels barons de Santa Pau té la fesomia d'una gran pairalia senyorial fortificada. La planta és quadrada i a la banda nord-est hi ha una torre de l'homenatge, alta, esvelta i també de planta quadrada. La torre sobresurt poc de l'edifici, però domina l'entrada. Fins al primer pis, l'edifici, està construït amb carreus i la resta amb morter. Les muralles i els fossats quasi han desaparegut del tot però encara conserva alguns finestrals gòtics, d'altres fets el 1653 pel baró Raimon d'Oms i un bonic pati d'armes amb una gran escala. Capella baronial Capella molt petita adossada al castell. Té una porta amb un arc circular fet amb carreus de pedra bastant regulars. Per accedir a la porta hi ha dos esglaons. Sobre la porta hi ha una petita obertura tipus espitllera. Forma part de la planta baixa de la torre de l'homenatge, la part més vella del castell. Hug Ademar li feu donació d'un esplèndida vera creu. Al cor de la capella hi havia un retaule encastat de l'any 1340. Durant l'ocupació francesa es va haver d'empenyorar tota la plata de la capella. Fou restaurada l'any 1766. Les monges la van utilitzar durant un temps de carbonera i rebost. L’escut consta de tres turbants que representen tres reis presoners. Un os amb una bandera i 12 palmes que representen les victòries que Arnau va assolir davant els àrabs. Està situat sobre la llinda de la porta d'entrada, esculpit sobre una pedra monolítica.

Notícies històriques:

Castell termenat. Documentat el 1147. L'origen de la vila de Santa Pau rau, possiblement, en el temps de la construcció del castell, als segles XIII i XIV. Cal creure que aquest no va ésser el primer sinó que amb anterioritat n'hi havia un altre de més modest que depenia dels senyors de Porqueres, antecessors dels barons de Santa Pau. Al segle XVII, el baró Raimon d'Oms va fer arrencar o tapiar alguns finestrals gòtics substituint-los per finestres i balcons. Així començaren les reformes i l'adulteració greu de l'edifici que fou continuada per un grup de monges que, fins fa poc, encara hi residia. Fa pocs anys varen començar altres obres de restauració al vell castell de baronial en ser declarada, Santa Pau, vila d'interès històric i artístic al decret 1945/1971, 22-VII-1971.

El 2023 ha passat a ser propietat de l’Ajuntament.

*********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.youtube.com/watch?v=wjjej1wEpVU

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3370/

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/castell-de-santa-pau-santa-pau

https://cataloniawelcome.com/castell-de-santa-pau/

https://salvemelcastelldesantapau.cat/?fbclid=IwAR0QTe2PtzZESZD2tJQOX8JV5cBmJBzNt-_aZihFcbT-veXtQaM4f4YOcIo

https://naciodigital.cat/garrotxa/societat/500000-euros-en-quatre-mesos-santa-pau-ja-te-a-punt-la-campanya-de-micromacenatge-per-comprar-el-castell_1553966_102.html#Echobox=1705475048

*********************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada