Seguidors

divendres, 4 d’octubre del 2024

FONT DE LA VACA  

CALDES DE MALAVELLA - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/









Segle XX

El projecte d’urbanització de la Granja va desenvolupar-se la dècada de 1920 com una ciutat-jardí destinada a l’estiueig. El parc de la Font de la Vaca havia de ser-ne la zona de lleure i, a més d’una font modernista, s’hi va construir també un berenador i un pou. El projecte no va prosperar, però en queden elements notables com les torres noucentistes i el parc. 


Parc de la Font de la Vaca







***********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XX

Descripció:

La font constitueix el nucli central del Parc de la Font de la Vaca, a la urbanització La Granja. Té forma de templet de planta pentagonal i línies clàssiques, coronat per una petita cúpula recoberta de trencadís ceràmic vermell. Els paraments es coronen, alhora, amb una cornisa de dentells i motllures i una balustrada. A cada vèrtex del pentàgon hi ha una pinya ceràmica ornamental de color verd, element que també hi és al cim de la cúpula. El brollador està situat dintre d'una fornícula decorada amb fons de trencadís ceràmic de color blanc. La fornícula queda emmarcada per unes pilastres amb capitells jònics i alts basaments. Els carcanyols de l’arc central de la font tenen el parament decorat amb esgrafiats de motius geomètrics, on hi ha la data de 1925, mentre que el fris sota la cornisa en té d’entrellaçats i volutes, que emmarquem una rajola de tons blaus i blancs, on hi ha representada una vaca, en honor al nom de la font. Al costat de la font hi ha un petit abeurador. Darrere la font hi ha, en un lloc més elevat, un bosc de pins i alzines. Unes escales i baranes amb balustres, una glorieta amb pilars coronats per gerros, un passeig de plàtans i un notable jardí a base de topiari, de tradició francesa completen el paisatge del parc.

Notícies històriques:

L'estiueig de la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX tenia un caràcter elitista, ja que es limitava als sectors benestants de la societat. Anava lligat a pràctiques curatives i també començava a ser una activitat de lleure. La millora en els mitjans de transport va contribuir a consolidar els nuclis d'estiueig cosa que tingué un fort impacte en l'urbanisme i l'economia dels pobles amb aigües termals. El parc de la Font de la Vaca forma part de l'ambiciós projecte urbanístic promogut per Miquel Picó i Jou als anys vint, de materialitzar una urbanització de caràcter residencial anomenada "Colònia La Granja".

En una primera fase d’urbanització, es van edificar sis torres d’estil noucentista, entre les quals destaquen la Vil·la Catalina, la Rectoria i la Torre dels Cavalls.



***********************************************
Altres enllaços amb informació:



***********************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada