Seguidors

dimarts, 8 d’octubre del 2024

CASA DE POL - CASA PASTOR - CASA PUJOL - CASA MARC ANTONI FERRER 

ARENYS DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/








*********************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVII

Descripció:

Edifici situat a la cruïlla del carrer d'Avall amb el carrer d'en Riera. És de planta, gairebé, quadrada i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teules àrabs i és a tres aigües. L'element més característic és una garita defensiva situada a la cantonada de la segona planta. També destaca un balcó corregut, a sota mateix, a la primera planta, fent cantonada.

Compositivament, les façanes es distribueixen simètricament a partir de quatre eixos de verticalitat en cada façana. La planta baixa es defineix en dos accessos: un (el del carrer d'Avall) per als diferents habitatges en que s'ha dividit la propietat; i, l'altre, el del carrer d'en Riera, per al local comercial. A les plantes superiors, a banda dels elements que hem destacat, hi trobem finestres ben alineades amb emmarcaments (ampits, brancals i llindes) de pedra treballada; de factura moderna però a semblança de les originals de l'època.

En el coronament de les façanes hi trobem un ràfec com acabament de la coberta.

Coneguda successivament amb els noms de casa Pujol i casa Pastor i, actualment, casa de Pol.

Història :

Aquesta casa fou una de les més importants de la localitat durant el segle XVII. Com es pot llegir en una placa de marbre col·locada a la façana després de la reconstrucció: "En aquest lloc, a mitjans del segle XVII lo noble Marc Antoni Ferrer va fer construir una gran casa fortificada. En el segle XVIII fou adquirida per la família Pujol de Pastor. Finalment, a l'última dècada del segle XIX, la família Pol Baralt, va adquirir-la i la mantingué fins que la fàbrica del vell edifici defallí i s'hagué d'enderrocar. L'actual edifici de Can Pol en reconstruir els principals elements de l'anterior, vol mantenir la memòria històrica de l'Arenys d'ahir i fou inaugurat el 9 d'abril del 2000 amb el mutu reconeixement dels propietaris, promotors, arquitectes i constructors que l'han fet possible". Hi surten els noms dels arquitectes Miquel Fané i Torrent, Josep Maria Solé i Besalduch; l'arquitecte tècnic Jordi Garcia i Clemente; així com el de la constructora immobiliària Gómez i Nadal S.L.

*********************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.cooltur.org/casa-de-pol/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/8209

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=13385

*********************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada