Seguidors

dilluns, 7 d’octubre del 2024

COOPERATIVA AGRÍCOLA 

ARENYS DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/




********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XX – any1947

Descripció:

Edifici de planta quadrangular que consta de planta baixa i pis. La coberta és plana o de terrat a la catalana. Compositivament, la façana s'estructura simètricament a partir de tres eixos de verticalitat. En planta baixa queden definits per una gran porta central d'arc escarser i dues laterals més petites, d'arc de punt rodó. A la planta pis hi ha tres finestres de llinda recta amb guardapols recte.

El parament és amb pedra a la planta baixa i llis i arrebossat a la planta pis. També hi ha un sòcol de pedra. Per sota les finestres del primer pis hi trobem un requadre amb emmarcament sobresortint amb el cartell que posa: "AGRARIA D'ARENYS COOPERATIVA".

El coronament de la façana és una barana del terrat on s'intercala el ple d'obra amb barana d'obra.

A l'interior hi ha una sala d'actes al primer pis.

Història:

El carrer Ample, conegut actualment també com a carrer d’Anselm Clavé, forma part del sector d’Es Caravar, a llevant de la Riera. Es tracta d’un dels tres sectors més antics que configurarien la vila a partir del segle XVI. Els altres dos són Sa Boada i Sa Voga.

El carrer Ample és el primer que es parcel·la al sector d’Es Caravar a cavall dels segles XV i XVI, urbanitzant l’espai en direcció nord fins arribar al vessant sud del turó d’en Fornaguera.

Gràcies al buidatge de la documentació notarial dels arxius, David Castañeda (2023) ha pogut identificar l’origen constructiu de totes les cases del carrer Ample. I afirma que la urbanització de la ribera marítima de Sant Martí d’Arenys va començar entre els segles XV i XVI, de sud a nord i no a l’inrevés. Al carrer Ample, la primera etapa constructiva es documenta arran de mar, a tocar del Camí Ral, i la segona etapa, iniciada entorn als anys 40 del segle XVI, correspon a la urbanització de la part alta del carrer fins arribar al rial del Bareu. Aquesta fase també es caracteritza per a la construcció de tres torres defensives.

********************************************

Altres enllaços amb iformació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/8227

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=13370

********************************************

 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada