Seguidors

dilluns, 21 d’octubre del 2024

CAPELLA DE SANT DANIEL

TORDERA - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






L'ermita de Sant Daniel està situada en el veïnat amb el mateix nom, abans anomenat  "Gasolves i Cantallops". Tot i que no hi ha cap constància de la data de construcció de l'ermita, el portal dovellat de l'entrada ens podria indicar que la seva construcció podria datar-se entre el segle XV i XVII. Sembla que el seu nom prové del monestir de la vall de Sant Daniel de Girona, ja que l'ermita va ser bastida en els terrenys del convent de monges de Valldemaria, que depenia del monestir.
L'ermita de planta rectangular compta amb una porxada formada per sis pilars de pedra, la coberta de la qual està formada per teules àrabs i bigues de fusta. També cal destacar el petit cementiri situat al costat de l'ermita, on enterraven els difunts del veïnat que a causa de les riuades no podien ser enterrats al cementiri de Tordera.




**********************************************

Al catàleg del patrimoni històric i arquitectònic de Tordera diu: 

Època i estil: No s’han trobat dades de la construcció de l’ermita, però si l’observem detingudament s’assembla a moltes altres ermites de la zona datades entre els segles XV, XVI i XVII. Per tant, podríem afirmar que l’ermita de Sant Daniel és d’estil Barroc.

Descripció de l'element: El petit edifici consta de planta rectangular i l’element que sobresurt més és la porxada. Aquesta porxada està formada per sis pilars de pedra. La coberta d’aquesta porxada està formada per la teulada, de teules àrabs i unes bigues de fusta. El seu estil és molt similar al d’altres capelles de la comarca. També podem observar que una espadanya sosté la campana. L’últim element a destacar és el seu cementiri que està situat al costat de l’edifici i també és de dimensions reduïdes. En aquest cementiri s’hi enterraven els difunts d’aquest veïnat, que a causa de les riuades no podien ser enterrats al cementiri de Tordera. L’estat actual de l’edifici no és el de temps enrere ja que cap als anys vuitanta va ser restaurada per poder perdurar en el temps.

Dades històriques: Encara que no existeixen dades concretes de la seva fundació, segons el Baron de Carlos, el portal dovellat de l’entrada ens indica que la seva construcció estaria als voltants del segle XVII. El seu nom sembla ser que prové per haver estat bastida en uns terrenys del convent de monges de Valldemaria. Aquest convent depenia, a la vegada, del monestir de Sant Daniel de Girona, d’aquí prové el nom de Sant Daniel.

Observacions: El primer diumenge d’agost es celebra un ofici amb motiu de la Festa Major del Veïnat, tot i que la resta dels actes de la festa es duen a terme a la Mina de Jalpí.

**********************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/9264

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2013/10/capella-de-sant-daniel-de-tordera-el.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3290

https://www.tordera.cat/tordera/turisme-i-patrimoni/llocs-dinteres/ermita-de-sant-daniel

https://www.catalunyamedieval.es/capella-de-sant-daniel-tordera-maresme/

**********************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada