Seguidors

dimecres, 9 d’octubre del 2024

PEDRA MITGERA DE MONELLS

MONELLS - CRUÏLLES, MONELLS, SANT SADURNÍ DE L'HEURA - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


 

Una unitat de mesura

Per decret reial de Jaume I el Conqueridor, l’any 1234 la mitgera de Monells (una unitat de mesura), juntament amb la mitgera de Girona, va passar a ser la base per mesurar el gra i establir-ne el preu en tot el bisbat de Girona. A la plaça de Jaume I, dedicada a aquest monarca en agraïment a la distinció de la vila de Monells, hi trobem una reproducció de 1818 d’aquesta mesura.







**********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Descripció:

La mitgera de Monells es troba situada entre dos arcs de la plaça Major del nucli, a la banda nord. Es tracta d'un bloc de pedra calcària d'una dola peça amb una obertura circular a la part superior i una cavitat inclinada a l'interior per tal de poder fer baixar el blat. Porta incisa la data del 1818.

Notícies històriques:

El poble de Monells va tenir el mercat més important de la comarca durant l'època medieval, mercat que fou l'origen de la pujança econòmica del nucli. L'any 1234 el rei Jaume I va disposar que la mitgera emprada com a mesura de gra a Monells servís de base, juntament amb la de Girona. L'actual mitgera data del segle XIX, segons consta a la inscripció del 1818 que figura a la part davantera. Es guardava en el Museu Arqueològic de Girona fons al moment de la restauració de la plaça, quan va ser retornada al seu lloc.


**********************************************


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada