Seguidors

dijous, 17 d’octubre del 2024

FONT DE LES ESCALES

CELRÀ - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Tot l'entorn de Celrà cap a les Gavarres, sens dubte lloc per gaudir 
















****************************************
Al catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni publicat per l'Ajuntamnt de Celrà diu:

Font construïda de maó (obra vista) amb dos pilar amb coberta a dues aigües. Hi ha una petites pica de pedra que recull l’aigua de la font on hi ha un petit forat per on pot sortir l’aigua que va a parar a la Riera Masvalls. Al costat de la font també hi ha un banc de pedra. A cadascun dels dos pilars que ornamenten la font hi ha una placa on hi podem observar la inscripció que indica la data de construcció: ANY 1932.

Antigament la font estava situada uns pams més endarrere, on ara hi ha un buit del terreny. No hi havia canó i per agafar l’aigua, cosa que era molt difícil, s’havia de baixar una mica. Va ser arreglada per l’ajuntament de l’any 32 per iniciativa de Pere Pagans.

És un lloc emblemàtic al poble de Celrà, molta gent hi va a buscar aigua o a passejar. Fins i tot la gent hi anava a dinar els caps de setmana i l’escola hi porta els seus alumnes d’excursió. L’aigua és potable, tot i que hi va haver un època en què no era recomanable veure’n. En èpoques de sequera grups de veïns l’han netejada i s’ha vist que la causa no és només la sequera sinó també la gran quantitat de terra i arrels que l’embrut. Cal no deixar d’observar la gran pedra esculpida pel Sr.García que hi ha al costat de la font.

La font acostuma a rajar poc. Està situada a l’obac, per tant, la humitat és molt elevada. A aquest fet s’hi suma que per davant mateix de la font hi passa la riera Masvall i per això la humitat s’agreuja. S’hi ha fet diverses actuacions per tal de preservar la seva estructura.

****************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/50844

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/02/17/celra-millora-els-accessos-zona-49331291.html

https://www.celra.cat/wp/descobrir-celra/itineraris/arbres-i-fonts/#gsc.tab=0

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/02/17/celra-millora-els-accessos-zona-49331291.html

****************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada