Seguidors

dilluns, 21 d’octubre del 2024

ERMITA DE SANT PERE

 TORDERA - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/







L'ermita de Sant Pere , antigament anomenada de Verdolí, té una llinda de pedra amb l'inscripció 1664, any en què s'estava edificant. Ddsprés d'haver estat restaurada el 1921, l'ermita de Sant Pere va quedar parcialment destruïda durant la Guerra Civil. L'any 1981 es va tornar a restaurar gràcies a la col·laboració dels veïns, la parròquia i l'Ajuntament de Tordera. En aquesta ermita també s'havien celebrat enterraments quan no era possible travessar el riu.





A la llinda inscripció any 1664




********************************************

Al catàleg del patrimoni històric i arquitectònic de Tordera diu: 

Època: Segle XIV o XV

Propietat: Bisbat de Girona

Descripció de l'element: Aquesta ermita presenta un Absis triangular. A la seva dreta s'hi torba una petita sagristia .La campana es troba a la part més alta de l'edificació subjectada per dos pilars. Com a objecte de valor artístic i cultural hi podem trobar una petita talla de 15 cm d’alçada ubicada sobre una bacina per les almoines . Es tracta d'una talla policromada en pa d’or que representa Sant Pere assegut al tro, duent al cap les tres corones papals i, a la mà, les claus del Regne.

Dades històriques: L’any 1921 aquesta ermita fou objecte d'una restauració. Posteriorment, durant la Guerra Civil, va ser parcialment destruïda. En un determinat moment, davant aquest edifici religiós, hi van ésser plantats dos xiprers, i és que, en l'època en que no era possible a travessar el riu , en aquest terreny s'hi havia celebrat alguns enterraments. L’any 1981 es va dur a terme l’actual restauració de l'ermita gràcies a l’esforç dels veïns i a la col·laboració de la Parròquia de Tordera i de l’Ajuntament. Tot plegar va culminar el dia 1 de juliol de 1984 amb la benedicció de la imatge.

Observacions: A la llinda de pedra de la porta d’entrada hi figura la inscripció:1664, possible data de la seva construcció. Anteriorment l'ermita de Sant Pere presentava un petit atri cobert amb quatre columnes de rajola que formaven un pòrtic i, damunt de les quals, es recolzava el teulat avui desaparegut. Sembla ser que, antigament, presidint l'altar i dins un a fornícula en forma de petxina, hi havia una imatge diferent a l'actual talla de Sant Pere.

********************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/9232

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/11/ermita-de-sant-pere-patrimoni-religios.html?fbclid=IwAR1XPiFjXmKhoYlg9g6np4r5IPFEkgRy4fhLkBSHZJmeXUhLVTtWf8ao_5I

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3324

https://www.tordera.cat/tordera/turisme-i-patrimoni/llocs-dinteres/ermita-de-sant-pere

https://www.catalunyamedieval.es/capella-de-sant-pere-tordera-maresme/

********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada