Seguidors

diumenge, 20 d’octubre del 2024

 ERMITA DE SANT SIXT i SANT TOU

TORDERA - EL MARESME

Fotos de JoanDalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/







Aquesta ermita va ser edificada pels antics propietaris de Can Talleda del Bosc. L'ermita va ser edificada per un avantpassat de la família Talleda al segle XV o XVI. Posteriorment va ser destruïda durant la Guerra Civil.
Un cop acabat el conflicte, però, es va reconstruir amb molta senzillesa. La data més antiga que trobem referenciada de l'ermita és el 12 de gener de 1602, quan s'encarregà un retaule dedicat a Sant Tou (Sant Hou) i Sant Sixt i, suposadament, situat darrere l'altar. Aquest retaule representava la vida i martiri dels dos sants.
L'edifici d'estil romànic té un cobert típic de masia construït posteriorment. A la part superior d la porta d'entrada hi trobem la inscripció de 1675. Aquesta data no ens indica l'any de la seva construcció sinó algun fet important que va esdevenir entorn de l'edifici, com per exemple, alguna consagració, modificació de l'edifici o simplement la mort d'alguna persona important.
Sant Hou es troba escrit així en els documents del segle XVII i és el vertader nom, però a causa dels enllaços de la parla amb el pas del temps s'ha convertit en Tou.











***********************************************

Al catàleg del patrimoni històric i arquitectònic de Tordera diu:

L'edifici és d'estil romànic del segle XV o XVI amb un ràfol o cobert típic de masia construït posteriorment, el qual destaca dins el conjunt. Consta d’un senzill atri sostingut per 4 columnes de rajola. A la façana principal i, més concretament, al costat dret de la porta d’entrada hi ha una pica. A la part superior de la porta d’entrada hi trobem la inscripció de 1675. Aquesta data no ens indica l'any de la seva construcció si no algun fet important que va esdevenir a l'entorn de l'edifici, com per exemple, alguna consagració, modificació de l'edifici o, simplement, la mort d'alguna persona important. L’ermita també té una campana. Aquesta ermita ha estat recentment restaurada i actualment presenta un estat impecable de bona conservació La data més antiga que trobem referenciada de l'ermita és del 12 de gener de 1.602, quan en Pere Joan de Talleda encarregà un retaule a Damià Matas per l'ermita de Sant Tou. Damià Matas (1.550-1.615) va escenificar uns dels penúltims actes de la rica història dels pintors de la nissaga Matas al Bisbat de Girona. Era nét de Pere Matas (+/1558) i fill de Nicolau Matas (+/1.570). Encara que la seva personalitat pictòrica no pot comparar-se en rigor i transcendència històrica a la del seu avi. Conjuntament amb el seu germà Joan va dur el nom de la marca familiar cap a terres del Bisbat de Barcelona, tot superant l'estricta limitació gironina dels seus predecessors. Se sap que Damià Matas va col·laborar amb Pere de la Rocha a Perelada (1574), va pintar dos retaules per l'església de Cadaqués (1583) i per a la Mercè de Girona (1592). Una altra obra seva és el Retaule de la Resurrecció de S'Agaró). I a més a l'any 1.577 va contractar amb la confraria de Sant Joan el pintat de les portes de la nova capella de la seu de Barcelona. El retaule que va realitzar per la capellla de Sant Tou estava dedicat a Sant Tou (Sant Hou **) i Sant Sixt i, suposadament, estava situat darrera l'altar. Aquest retaule representava la vida i martiri dels dos sants. Segons fonts orals, actualment aquest retaule estaria a Celrà , conjuntament amb altres obres dedicades a aquests sants.

Edificada pels antics propietaris de Can Talleda del Bosc. Aquesta ermita va tenir un sacerdot beneficiat per la família Talleda que cuidava del seu manteniment i es dedicava al culte de la capella. El 7 d’agost celebra la festa de Sant Sixt i el 17 de juliol la de Sant Tou. Aquests dos sants són els patrons de Celrà, població on segons la tradició van ser martiritzats i enterrats. Per accedir a l'ermita cal passar per un petit camí que té el seu inici prop de Can Talleda. Va ser edificada per un avantpassat de la família Talleda dins la seva propietat. El 17 de juliol de 1.641,segons consta a l'arxiu parroqial, s'hi va celebrar una missa en honor de Sant Tou. L’any 1.718 es va construir el cor i altres retaules. Durant la Guerra Civil va ser destruïda però una vegada acabat el conflicte , es va reconstruir amb molta senzillesa.

**************************************************************

Enllaços amb informació:




https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3326

**************************************************************







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada