Seguidors

dijous, 17 d’octubre del 2024

PLAÇA MAJOR DE PÚBOL

PÚBOL - LA PERA - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Para't a descansar i contemplar la calma de Púbol a la Plaça Major. Històricament, aquest ja era lloc de reunió, ja que les dones venien al safareig públic a fer-hi la bugada, i més endavant s'hi construí el pedrís per acollir la cobla en les celebracions i festivitats. Es tracta d'una plaça envoltada d'edificis amb vellesportalades, arcs i façanes d'alt valor arquitectònic.
A Púbol hi ha molts edificis d'estructura gòtic-renaixentista. En destaca Can Carles, que el trobaràs un cop passada la plaça entrant al carrer Major, construït el segle XIV o XV, té façana gòtica i portal adovellat. Un altre exemple és Ca l'Almar, situat al cantó sud de la plaça. Es tracta d'una gran casa pairal del segle XVII, inacabada, amb porta renaixentista a la terrassa del primer pis (els Almar foren notaris des del segle XVI i després batlles de la baronia). Una altra casa pairal a remarcar és Can Canada, casal dels segles XVII i XVIII, que destaca pel passadís cobert on antigament existia la porta d'accés del recinte amurallat.

CAN CARLES






CA L'ALMAR


CAN CANADA

 





































Púbol és un petit nucli medieval que convida a perdre's amb calma pels seus carrerons. Et convidem a passejar per la Plaça Major, a observar les façanes al costat del safareig, a admirar l'església i les cases gòtic-renaixentistes  (segle XVI - XVIII) del poble, i en definitiva, a gaudir la vida tranquil·la del poble.
Púbol compta amb un dels museus més visitats de Catalunya: el Castell Gala Dalí. Que Salvador Dalí, el pintor i geni surrealista, decidís regalar aquest indret a la seva musa Gala, no és casualitat. El castell és una parada imprescindible en la ruta del Triangle Dalinià, juntament amb Figueres i Portlligat.
El cert és que tant el Castell com el nuci de Púboltenen els seus orígens a l'època feudal (segle XI). Púbol va ser la seu de la jurisdicció senyorial que agrupava els nuclis veïns de la Pera i fins i tot altres pobles com Bordils o Flaçà. La casa-castell dels barons era tant important que, a més de fortificar·la amb muralles, també hi van construir el seu propi temple, Sant Pere de Púbol, que avui dia es l'església del poble.



*********************************************

Enllaç amb informació:

La plaça Major de Púbol es troba situada extramurs del nucli medieval, al costat d'un dels antics portals de muralla. És un interessant espai de planta irregular, allargada, que conté, a més del safareig públic, edificis de diverses èpoques que constitueixen un conjunt d'arquitectura popular digna d'esment, i que presenten elements dels segles XV al XVIII.

La plaça Major va desenvolupar-se al costat extern de l'antiga muralla medieval a partir del segle XV. A més del valor tipològic, és interessant també en la seva vessant històrica, ja que conté edificis i elements de diverses èpoques. Així, hi conviuen fragments de la muralla dels segles XIII i XIV amb edificis del segle XV (Can Cianu, Can Carles) i altres que presenten elements dels segles XVI al XVIII (Ca l'Almar, Can Canadà...). Hi ha algunes cases que es troben bastant malmeses, i d'altres restaurades darrerament, en alguns casos amb criteris discutibles.

*********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada