Seguidors

dilluns, 7 d’octubre del 2024

MOLÍ i PONT DE BOJONS

BOJONS - SANT SADURNÍ D'OSORMORT - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

MOLÍ DE BOJONS








************************************************
Enllaç amb informació del Molí de Bojons:

Època: mitjans segle XVIII

Descripció:

Antic molí convertit en hostal. Presenta un cos central de planta quadrada amb el carener perpendicular, amb els vessants cap als costats nord i sud. La façana de migdia no hi ha cossos annexos a cada costat del principal s'hi obren diverses finestres i alguna espiera, també hi ha un balcó. Cal remarcar que dona a sobre el riu i a l'extrem de llevant s'hi adossa un bonic pont de pedra, que avui ha estat substituït per un altre. La façana de l'hostal es troba a llevant i en el cos annex amb el carener perpendicular al principal i adossat a l'extrem esquerre hi ha un portal protegit per un teuladet a dos vessants, dues finestres a la planta i una al primer. En aquest sector s'hi annexiona un petit cos amb el lavabo. A la resta de l'edifici hi ha diverses obertures.

Notícies històriques:

El lloc de Boxos (Bojons) el trobem esmentat ja el 937. Antic molí situat a la riba de la riera Major que pertany a la parròquia de Sant Sadurní d'Osormort que en principi fou terme de Sant Llorenç del Munt o de Cerdans, més tard s'uní a Espinelves i ara és independent. La notícia del molí es troba lligada a la del mas, també anomenat Bojons el qual el trobem en els fogatges de la parròquia de l'any 1553, quan habitava el mas un tal "Anthini Boyons". En el nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1860 tenim notícia de l'existència de "dos fàbricas de papel de estraza" i d'un "molino harinero", però no disposem de prou dades per saber quin d'aquests es correspon amb el Molí de Bojons.




************************************************

PONT DE BOJONS









Enllaç amb informació del Pont de Bojons:

Època: medieval

Descripció:

Pont d'un sol arc que passa per sobre de la riera Major,afluent de la dreta del Ter.

Notícies històriques:

Pont de Bojons a la riera Major és una obra medieval. Facilitava l'accés al molí de Bajons. Queda l'atrevida arcada. Ara, però, no s'utilitza.

************************************************







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada