Seguidors

dimarts, 1 d’octubre del 2024

CASTELL DE MONTBUI

BIGUES i RIELLS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscfresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Les primeres notícies del castell de Montbui es remunten a finals del segle X i el situen dins l’òrbita dels comtes de Barcelona. A mitjan segle XI el castell és propietat de Guisla de Besora, muller de Mir Geribert, un dels principals líders de les revoltes feudals contra el comtes de Barcelona que van tenir lloc en aquell moment. A aquest període ha de correspondre la torre circular de la que se n’ha descobert un petit tram en les darreres excavacions.

L’any 1240 el castell és comprat pel bisbe de Barcelona. Entre 1308 i 1331 la fortalesa és reconstruïda i adquireix la seva fesomia actual. El bisbe destina el castell a presó episcopal, on eren retinguts els clergues del bisbat que havien comès algun delicte o els criminals laics que estaven sota la jurisdicció episcopal.

A finals del segle XIV el castell i la baronia passen a mans del Rei que el 1408 les ven a Ramon a Ramon de Torrelles, senyor de la Roca. El castell va continuar en mans d’aquesta família i dels seus successors durant els segles següents.

Les excavacions arqueològiques han demostrat que a partir de mitjan segle XV el castell ja estava completament abandonat i en procés d’ensorrament i que només es continuen cultivant les terres del seu entorn.







































*********************************
Enllaços amb informació:


Castell

Estil: medieval romànic

Època: segle X – XI

Descripció:

Les restes del castell deixen veure una planta trapezoidal, amb la zona nord ben conservada, amb les parets exteriors d'un gruix de 120-140cm i les parets interiors de 60-80cm. L'aparell és de pedres poc treballades, en faixes d'uns 15-20cm d'alçada, inclinades en opus spicatum. Les cantonades estan realitzades amb pedra vermella de la zona, més fàcil de treballar. Al mur de migdia hi havia la porta principal, centrada.

Pels entorns de tot el turó s'observa material arqueològic d'època alt-medieval, medieval i moderna.

Història:

La primera referència la trobem a l'any 987, i després apareix com a donació de Gombau de Besora a la seva filla Guisla, el 1042. El castell, que en el segle XIII és propietat de la família Montbui, passa el 1240 a Berenguer de Palou, el bisbe de Barcelona. L'estructura pateix una sèrie de modificacions, entre elles hi ha l'adaptació de l'ermita com a presó dels clergues de Barcelona, a mitjans de segle XIV. El 1714, passà de la família Setmenat a la Corona. Les últimes referències, del 1884, ja parlen d'un edifici en runes. El castell tenia jurisdicció sobre les parròquies de Sant Mateu de Montbui, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Julià de Lliçà de Munt, Sant Genis de l'Ametlla, Sant Esteve de Palaudàries, Sant Pere de Bigues, Santa Maria de Caldes i l'alou de Sant Miquel del Fai.  

Recinte

Estil: medieval modern

Època: segle IX

Descripció:

Comprèn la zona situada al capdamunt d'un turó situat a l'oest del nucli urbà de Bigues, on trobem les restes del Castell de Montbui, situades en un promontori a l'oest, i l'ermita de Sant Mateu, a l'extrem est. Es tracta d'un espai relativament net de vegetació, on també es poden observar restes indeterminades de murs i cossos enrunats. Es troba en un posició dominant del territori, que abasta les vistes de Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines i de Bigues i Riells, davant dels Cingles de Bertí.

Història:

El nom Montbui, muntanya de bous, pot venir d'una llegenda anterior al segle X, que relata que els habitants de la zona van posar torxes a les banyes dels bous i els van llançar muntanya avall per repel·lir els atacs del sarraïns.

*****************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/624

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/11/castell-de-montbui.html?fbclid=IwAR22gAwE3YF8PG2pFS0AhwqOqjGBb-AJHQTBIeVXZ7cF8NympaFwdK-iKv8

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/castell-de-montbui-bigues-i-riells

https://elromanic.wordpress.com/2018/07/16/castell-de-montbui-bigues-i-riells/

*****************************************

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada