Seguidors

diumenge, 9 de juliol del 2017

Aqüaductes,molí i bassa de Can Vilallonga
Cassà de la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Aqüeducte gran de tres arcs o ulls
















Aqüeducte de dos ulls








Aqüeducte petit d'un ull




Aqüeducte de tres ulls petits 






Molí d'en Vilallonga


Resclosa del Molí d'en Vilallonga




Pas de peus d'elefant


Can  Duesrieres




Pi gran de Can Duesrieres


Les Dues Rieres



Bassa, safareig i caseta de rec










Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: Segles XVIII-XX
Situat al final d´un brancal , a l´esquerra, del camí que puja als Sants Metges, senyalitzat per un rètol de l´antiga granja-escola Infant-tot. Es troba al costat de la riera de Villalonga.

Les restes del molí es troben en el soterrani de l´edifici, si bé que a l´exterior encara s´observa el canal de conducció de l´aigua des de la resclosa fins el molí, construït amb grans lloses de pedra. La resclosa, situada una mica més amunt de la riera també està construïda amb carreus tot i haver sofert diverses refeccions, malgrat tot es poden veure els encaixos per a les compostes de fusta. El bassal superior està força cobert per les sorres de sedimentació de la riera. Actualment el mas es troba abandonat.

Entre el molí d´en Villalonga i Can Villalonga, arriba segons fonts orals fins més amunt d´aquest molí i de la resclosa. És una construcció d´uns 4 km. De longitud, feta a base de rajols i teules per a la conducció d´aigua des de la riera de Villalonga fins el Mas del mateix nom, on es troba un gran dipòsit d´uns 10.000 m3. La construcció és molt acurada i en alguns punts necessita de ponts per a salvar els desnivells. Aquests ponts sostinguts per arcades poden arribar fins a 5m. d´alçada.

Tot i que es troba en bon estat, més o menys, la frondositat del bosc fa perillar la seva conservació o recuperabilitat a curt termini.

Actualment el mas serveix ocasionalment com a magatzem, malgrat ser propietat de la Generalitat de Catalunya com a previsió de sòl a utilitzar per al futur Parc Tecnològic del Gironès.
 
Notícies històriques:
Degut a la relació amb el mas de Can Villalonga i la seva documentació antiga podem creure que el seu origen és medieval i reutilitzat fins a època recent. La datació d´aquest aqüeducte seria de finals del segle XVII a inici del XVIII, tot i que no seria descartada una cronologia anterior a la pre-existència de precedents, ja que el Mas de Can Villalonga es documenta com a mínim a inicis del segle XIV.

Descripció publicada al llibre Les Gavarres - 50 indrets amb encant de Dani Sabater Selrà i Jordi Vicens Perpinyà

El sistema hidràulic de can Vilallonga és un bon exemple d’aprofitament de l’aigua al massís de les Gavarres. El conjunt està constituït per un canal artificial soterrat de 1.600 metres amb un desnivell suau i constant al llarg de tot el seu recorregut gràcies als cinc aqüeductes de diferent mah¡gnitud que salven els accidents del relleu per poder mantener el pendent i portar l’aigua per gravetat des de la resclosa de la riera d’en Vilallonga fins a la bassa del Mas. L’aigua de la bassa s’usava per regar l’hort i els camps més propers a la casa. A part, can Vilallonga disposava d’un molí fariner mogut per la força de l’aigua que es recollia a la resclosa que podrem veure per el camí de tornada de l’itinerari.
Construït durant el segle XVIII, va ser declarat l’any 2011 com a una de les zones d’interès etnològic (ZIE) de les Gavarres. Aquesta figura de protección distingeix el patrimoni etnològic català més rellevant i té la mateixa consideració que un Bé Cultural d’Interès Ncional (BCIN).

Altres enllaços amb informació i descripció:

































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada