Seguidors

diumenge, 6 de febrer del 2022

CASTELL DE SARRAÍ

VEÏNAT DE LA VALL - LLERS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


CASTRVM SARRAGENVM VEL DE SERRAHÍ / Y FABRE 1743








Enllaç amb informació:

Època: inici segle XVIII

Descripció: Situat al nord-est del veïnat de la Vall, integrat al municipi de Llers al que pertany. Les restes del castell es troben a poca distància del mas de la Pujada, a la zona dels Ponts.

Es tracta de les restes conservades de l'antic castell del Sarraí, del que es conserva dempeus un fragment de llenç d'uns deu metres d'alçada per uns set de llargada, amb una orientació nord-oest envers sud-est, i un gruix de mur de pràcticament un metre. Presenta alguns esvorancs situats a la part inferior del parament i, a la part superior, dues espitlleres de mida petita que emmarquen dos carreus de pedra calcària esculpits amb un escut en baix relleu i la següent inscripció: "CASTRUM SARRACENUM VEL(·)DE SERRAHÍ Y FABRE 1743". El parament de mur conservat és bastit amb pedres petites ben desbastades disposades en filades seguides i regulars. Aquest material es barreja amb petits rebles que omplen els espais entre les pedres més grans.
Pels voltants s'observen restes dels fonaments d'altres murs, força degradats, que dibuixen un recinte de planta rectangular molt reduït.

Història: Els darrers senyors del Sarraí havien viscut a Cabanes. Els drets del lloc es repartiren entre les monges de Sant Feliu de Cadins i els altres propietaris. El rei Carles III concedí l'any 1770 el títol de baró de Sarraí a Francesc-Jeroni de Prats-Mates i Ruiz de Llano, que era el secretari reial, natural de Catalunya.

En un carreu esculpit es pot apreciar un escut i la següent inscripció: CASTRVM SARRAGENVM VEL DE SERRAHÍ / Y FABRE 1743

************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6782

https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-sarrai-alt-emporda/

https://cabanesemporda.com/tag/sarrai/

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0037717.xml

************************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada